Портал в режимі тестування та наповнення
Юрій Крошко: Поліцейські розслідують понад пів сотні проваджень, пов`язаних з COVID-19
Опубліковано 06 жовтня 2021 року о 19:56

У більшості з них особам повідомлено про підозру, а обвинувальні акти скеровано до суду. Про це начальник поліції Волині Юрій Крошко сказав в ефірі програми на місцевому телеканалі.

За його словами, слідчими та дізнавачами області упродовж 2021 року розслідувалося 53 кримінальні провадження про 189 кримінальних правопорушень, пов’язаних з підробкою результатів ПЛР-тестів, довідок про щеплення від COVID-19, міжнародних свідоцтв про вакцинацію та COVID-сертифікатів.

З них 37 кримінальних проваджень на 58 епізодів – пов’язані з підробкою міжнародних свідоцтв про вакцинацію та COVID-сертифікатів. У 24 кримінальних провадженнях на 44 епізоди особам повідомлено про підозру та обвинувальні акти скеровано до суду. В інших кримінальних провадженнях досудове розслідування триває.

Крім того, розслідувалося 16 кримінальних проваджень на 131 епізод, пов’язаних з підробкою результатів ПЛР-тестів. Тут у 14 кримінальних провадженнях на 129 епізодів особам повідомлено про підозру та обвинувальні акти скеровано до суду. У 2 кримінальних провадженнях досудове розслідування триває.

Всього про підозру повідомлено 38 особам та обвинувальні акти скеровано до суду (27 з них є жителями Волинської області).

Кримінальним кодексом передбачено низку статей, що передбачають відповідальність за підроблення документів, зокрема – результатів ПЛР-тестів, довідок про вакцинацію від COVID-19, міжнародних свідоцтв про вакцинацію та COVID-сертифікатів. При цьому під кримінальну відповідальність підпадають як дії людини, яка виготовляє та продає підроблені документи, так і тієї особи, яка їх потім використовує.

Зараз відповідальність за підроблення чи використання підроблених сертифікатів передбачена відповідною частиною статті 358 Кримінального кодексу України, в залежності від дій винної особи: ч.1 - підроблення - караються штрафом до 17 тис грн або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 2 років, ч.2 - складання чи видача працівником юридичної особи завідомо підроблених офіційних документів - караються штрафом до 3 400 грн або арештом на строк від 3 до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, ч.3 - дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, - караються обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк, ч.4. - використання завідомо підробленого документа - карається штрафом до 850 грн або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 2 років.

Також Юрій Крошко наголосив, що мобільні групи поліції та представників Держпродспоживслужби продовжують виявляти факти порушень карантинних норм, що діють у «жовтій» зоні.

Аналізуючи роботу поліції за 9 місяців 2021 року, очільник відомства наголосив, що сплеску злочинності в області немає.

«Усі умисні вбивства, умисні тяжкі тілесні ушкодження, розбої розкрито. Злочинів зареєстровано менше, але розкрито більше. Ми точно працюємо не гірше, ніж у минулому році, і робимо все, щоб ефективно працювати далі. З кожним роком зростає кількість звернень на 102, а це свідчить про підвищення рівня довіри», - сказав Юрій Крошко.

Одним з головних пріоритетів очільник поліції назвав створення безпекового середовища в громадах Волині, зокрема, захист дітей, боротьбу з домашнім насильством, встановлення більшої кількості камер спостереження.

Сектор комунікації поліції Волинської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux