Портал в режимі тестування та наповнення
Юрій Крошко: лучани підтримували правоохоронців під час спецоперації зі звільнення заручників
Опубліковано 22 липня 2020 року о 15:37

Працівники поліції і СБУ діяли правильно і злагоджено, а громадяни пропонували їм допомогу. За фактом захоплення рейсового автобуса з пасажирами відкрито кримінальні провадження за чотирма статтями Кримінального кодексу України. Про це начальник Головного управління Національної поліції України Юрій Крошко повідомив сьогодні, 22 липня, на спільному брифінгу за участю начальника УСБУ у Волинській області Павла Данюкова.

Юрій Крошко наголосив, що поліція оперативно зреагувала на повідомлення про захоплення заручників у рейсовому автобусі. У спецоперації зі звільнення заручників і знешкодження зловмисника було задіяно близько двохсот поліцейських. Окрім того, на допомогу поліцейським Волині прибули колеги з інших областей.

«Ми оперативно зреагували на цю подію та ввели операцію «Заручник». Коли до Луцька прибули Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, перший заступник голови СБУ Руслан Баранецький та перший заступник Голови Національної поліції України Євген Коваль, було введено операцію «Бумеранг», - сказав Юрій Крошко.

Зі зловмисником правоохоронці вели переговори у телефонному режимі, а згодом вдалося передати заручникам воду. У результаті комунікації з чоловіком, який захопив автобус, з’ясували, що він має вогнепальну зброю й вибухові пристрої. У результаті перемовин вдалося звільнити спочатку трьох заручників – підлітка і двох жінок. Згодом, близько 22-ї години, у результаті спільної спецоперації поліції і СБУ вдалося звільнити решту заручників. Завдяки скоординованим діям правоохоронці затримали і 44-річного чоловіка, який понад 10 годин тримав у заручниках пасажирів автобуса.

Начальник поліції Волині висловив вдячність за службу усім поліцейським, які брали участь у спецоперації, а громадянам – за підтримку.

«Учора на лінію 102 надійшли десятки подяк за роботу поліції, а ввечері, після успішного завершення операції, лучани аплодували правоохоронцям», – зазначив Юрій Крошко, додавши, що десятки громадян пропонували допомогу водою, продуктами, інформацією.

Очільник поліції Волинської області також повідомив, що за фактом захоплення заручників зараз відкрито кримінальні провадження за ч. 2 ст.147 (Захоплення заручників), ч. 1 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), ст. 348 (Посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця) Кримінального кодексу України. Крім того, відкрито кримінальне провадження за ст. 258, що передбачає кримінальну відповідальність за вчинення терористичного акту.

Керівник Управління СБУ в області Павло Данюков повідомив, що під час переговорів із терористом у правоохоронців були підозри про наявність в автобусі ще одного вибухового пристрою. Відтак фахівцям необхідно було переконатися, що у зловмисника немає можливості здійснити підрив дистанційно.

«Ми мали переконатися, що в нього немає дистанційного приладу керування, адже заручники залишилися там. Ми повинні були фіксувати прилади, які могли б бути небезпечними для життя заручників. Тільки після цього до нього підійшли співробітники поліції та СБУ», – повідомив Павло Данюков.

Правоохоронці нині проводять усі необхідні слідчі дії.

Сектор комунікації поліції Волинської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux