Портал в режимі тестування та наповнення
У поліції Волині презентували восьмий оновлений підрозділ, облаштований відповідно до європейських стандартів дотримання прав людини
Опубліковано 14 березня 2024 року о 14:42

Система Custody Records віднині функціонує у відділенні поліції №3 Луцького РУП, що розташоване в обласному центрі по вулиці Виробничій, 34.

Участь у заході взяли Голова Офісу Ради Європи в Україні Мачей Янчак, заступник Голови Національної поліції України Геннадій Федорюк, начальник департаменту головної інспекції та дотримання прав людини Національної поліції України Руслан Горяченко, начальник ГУНП у Волинській області Юрій Крошко, голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко, голова Волинської обласної ради Григорій Недопад, керівник Волинської обласної прокуратури Віктор Тимчук, голови місцевих громад, представники правозахисних структур, співробітники поліції.

Присутнім продемонстрували, як працює система Custody Records та показали на практиці весь процес: від затримання особи нарядом поліції до її вибуття з підрозділу. Обов’язкова умова при цьому – інтерв’ювання з інспектором з дотримання прав людини, який опитує доставлену особу про причини затримання, самопочуття та інше, - усе це безперервно фіксується камерою спостереження, відповідно до міжнародних стандартів про дотримання прав людини. Цей же інспектор спілкується і з нарядом поліції, який затримав людину. Усі матеріали зберігаються в базах даних поліції.

Таким чином, присутні побачили, що система Custody Records захищає затриманих від неправомірних дій поліцейських, а також убезпечує самих правоохоронців від можливих безпідставних звинувачень. Вона покликана підвищити стандарти забезпечення прав затриманих осіб та поліцейських шляхом проведення обов’язкового інтерв’ювання, електронної фіксації всіх дій, які відбуваються з затриманим від моменту фактичного затримання і поки він не покине підрозділу, та пошуку інформації про затриманих осіб.

Геннадій Федорюк поінформував, що система Custody Records впроваджується в підрозділах поліції відповідно до затвердженого плану дій Уряду, і це 95-ий такий підрозділ в Україні. Згідно з ним, протягом поточного року вона має запрацювати ще як мінімум в 50 підрозділах по державі. «Відколи ми почали впроваджувати систему Custody Records, кількість скарг на дії поліцейських суттєво зменшилась: саме цьому і сприяє така система, яка діє з 2016 року в органах поліції. Ми сподіваємося на підтримку міжнародних партнерів, органів влади та місцевого самоврядування в подальшій реалізації проекту, адже все це – задля безпеки та комфорту громадян», - наголосив заступник Голови НПУ. 

Юрій Крошко зазначив, що на Волині облаштування підрозділів поліції відповідно до європейських стандартів розпочали ще до повномасштабного вторгнення. І навіть в умовах воєнного стану продовжують працювати, аби забезпечити основні права громадян та ставати ще ближчими до європейських стандартів надання поліцейських послуг. Він подякував головам та депутатському корпусу Торчинської, Боратинської, Підгайцівської та Городищенської громад, які долучились до впровадження проекту. «Усе це – задля надання якісних поліцейських послуг саме мешканцям цих громад», - сказав Юрій Крошко.

За словами Руслана Горяченка, системою Custody Records передбачено, що кожен підрозділ розділений на дві частини: службову та для роботи з громадянами. Тут створені комфортні умови як для працівників поліції, так і відвідувачів чи затриманих. Усе фіксується камерами спостереження в цілодобовому режимі. Облаштовано робочі місця інспекторів з дотримання прав людини, кімнати прийому громадян, написання заяв, інтерв’ювання та перебування затриманих, для конфіденційної зустрічі затриманого з захисником, для проведення слідчих дій тощо.

Мачей Янчак позитивно оцінив такі високі стандарти надання поліцейських послуг. «Для мене велика честь бути тут і бачити результат нашої співпраці на прикладі системи Custody Records. Вражаюче, наскільки вона допомагає захистити права людей – адже це пріоритет для Європи. Важливо, що ви впроваджуєте цю систему навіть в умовах війни. Ми ж тут, щоб допомогти вам, підтримати вас, і ми готові робити більше. Знаємо, з якими труднощами стикаються поліцейські щодня, знаємо, що ви втрачаєте колег при обстрілах і на полі бою, тому ми залишаємося з вами і дуже дякуємо за вашу працю», - наголосив Голова Офісу Ради Європи.


Сектор комунікації поліції Волинської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux