Портал в режимі тестування та наповнення
Система Custody Records – на захисті прав поліцейських і затриманих
Опубліковано 22 листопада 2021 року о 16:51

Сьогодні в Луцькому районному управлінні поліції провели навчання для поліцейських зазначеного підрозділу, дотичних до процесу затримання, щодо функціонування інформаційної підсистеми Custody Records. 

У заході також взяли участь співробітники Управління патрульної поліції у Волинській області Департаменту патрульної поліції, які обслуговують місто Луцьк.

Зокрема, йшлось про безпеку прав затриманих та поліцейських шляхом електронної фіксації інформації про всі дії щодо осіб, які перебувають під контролем поліції з моменту фактичного затримання і до поміщення до слідчого ізолятора або звільнення з-під варти.

Система дає змогу зафіксувати дотримання поліцейськими гарантованих національним законодавством та міжнародними стандартами прав і свобод людини: права на захист, права на медичну допомогу, процесуальні права.

Перш за все, поліцейські, затримавши правопорушника, фіксують інформацію про таке затримання на планшетному пристрої. Обставини перебування затриманої особи в підрозділі поліції, подальше вибуття до установ, які підконтрольні іншим органам державної влади, фіксуються інспектором з дотримання прав людини. Зауважимо, що протягом усього процесу ведеться безперервна відеофіксація.

У підрозділі поліції із затриманою особою та поліцейським, який здійснив затримання, спочатку спілкується інспектор з дотримання прав людини. Предметом такого спілкування є встановлення обставин затримання та дотримання процесуальних прав осіб. Надалі відбувається конфіденційна зустріч затриманого із захисником, далі затримана особа переміщується в кімнату слідчих дій, в кімнату для затриманих, а в разі відсутності підстав для подальшого тримання – затримана особа звільняється. 

У підрозділі поліції також усе обладнано камерами відеоспостереження, які виведені на робоче місце інспектора з дотримання прав людини та чергового по підрозділу.

За словами поліцейської Управління дотримання прав людини Наталії Бартошук, саме така система і її впровадження дасть змогу не лише не порушувати права громадян, а й убезпечити правоохоронців від неправдивих звинувачень, як це нерідко буває.

Нині інформаційна підсистема Custody Records активно впроваджується у підрозділах поліції Волині.

Сектор комунікації поліції Волинської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux