Портал в режимі тестування та наповнення
Психологічна допомога в умовах війни: МВС продовжує співпрацю з Ізраїльською коаліцією по роботі з травмою (ITC)
Опубліковано 13 лютого 2024 року о 10:18

Працівники психологічних служб системи МВС продовжують переймати досвід ізраїльських колег щодо використання моделей подолання наслідків травматичних подій, що особливо актуально під час війни. 

Починаючи з квітня 2022 року організація проводить тренінги для психологів та соціальних працівників відомства, які допомагають опанувати та перейняти нові моделі та протоколи підтримки не лише військовослужбовців, але й їх сімей. 

Як розповіла офіційна представниця Ізраїльської коаліції травми в Україні Наталія Макієнко, основна мета цих тренінгів – навчити працівників психологічних служб, як діяти в умовах сьогодення у питанні надання першої емоційної підтримки: 

«Даний тренінг відбувається за підтримки групи неурядових ізраїльських організацій, які займаються питаннями пропрацювання травм. Коаліція в Україні працює ще з 2014 року і посилила свою активність саме з початку повномасштабного вторгнення росії. У роботі з працівниками системи МВС ми приділяємо увагу навчанню ізраїльських протоколів реагування на надзвичайні події, а саме – як допомагати оточуючим, що робити із гострою реакцією на стрес, або як підтримати сім’ї, які втратили близьку людину». 

Окрім того, тренери курсу ділилися з присутніми досвідом щодо емоційної саморегуляції. 

«Від початку війни на працівників соціальних служб системи МВС лежить велика відповідальність щодо роботи із сім’ями поранених та загиблих – як в середині відомства, так і з цивільними. Наша основна задача як тренерів передати їм ті знання та інструменти, які б допомогли в умовах сьогодення. Перш за все, це знання як спілкуватися з постраждалими та не вигорати самим, адже об’єм трагедій, емоційних реакцій людей, з якими вам доводиться щоденно працювати – надзвичайно великий», – розповів один з тренерів курсу, міжнародний експерт Ізраїльської коаліції по роботі з травмою Ігор Мішунін. 

Сьогодні ж представники Національної поліції, ДСНС, Національної гвардії, Державної прикордонної служби та секторів і відділів соціального захисту і супроводу постраждалих та членів їх сімей ДУ ТМО МВС з різних куточків України отримали відповідні сертифікати про проходження курсів.

За словами начальника Управління психологічного забезпечення МВС України Андрія Костюка, для працівників відомства надзвичайно важливо переймати досвід міжнародних колег, адже це допомагає кваліфіковано реагувати на виклики, з якими раніше не доводилося працювати. 

Проведення таких занять для психологів та соціальних працівників здійснюватиметься упродовж 2024 року. 

«Тренерам курсу вдалося виділити важливі аспекти для кожного з нас, незважаючи на те, що ми з різних підрозділів відомства. Було цікаво перейняти досвід колег та поділитися власним у питанні соціального супроводу. Ми опрацьовували нові методики, які точно стануть у нагоді при роботі з постраждалими», – зазначила старший офіцер служби організації соціального та меморіального супроводу Національної гвардії України Аліна Букач. 

Департамент комунікації МВС України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux