Портал в режимі тестування та наповнення
Поліція Волині – одна з кращих щодо дотримання прав людини в поліцейській діяльності
Опубліковано 23 грудня 2021 року о 11:21

На цьому наголосила старший інспектор з особливих доручень Управління дотримання прав людини Національної поліції України Наталія Бартошук, підсумовуючи рік, що минає.

Головними завданнями її як поліцейського омбудсмена є забезпечення реалізації в органах поліції принципу дотримання прав людини під час застосування поліцейських заходів, вивчення та аналіз проблемних питань у діяльності підрозділів поліції стосовно дотримання прав людини під час застосування поліцейських заходів, забезпечення та координація взаємодії підрозділів поліції в органах державної влади, з міжнародними організаціями та національними неурядовими організаціями з питань дотримання прав людини, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі.

Підбиваючи підсумки року, який минає, Наталія запевнила, що поліція Волині є однією із кращих щодо дотримання прав людини в поліцейській діяльності.

Так, у поточному році на лінію 102 надійшло і опрацьовано 377 скарг, де 322 скарги не підтвердились.

Для поліцейських Волині постійно проводяться навчання, семінари-тренінги, лекції, практичні заняття на правову тематику про права людини із залученням громадських організацій, Регіонального представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області, представників регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Волинській області, прокуратури, адвокатури, органів місцевого самоврядування. Загалом, за звітний період 200 поліцейських були охоплені навчанням з вищезазначеної тематики. 

Також цьогоріч вдалось долучити до навчання поліцейських представників Червоного Хреста України.

Наталія Бартошук бере активну участь у службових нарадах при керівництві ГУНП у Волинській області, де доводить основні напрямки, які вживаються МВС та Національною поліцією України  щодо вдосконалення стандартів захисту прав поліцейських та затриманих осіб.

Також у поточному році, за підтримки фонду сприяння демократії Посольства США в Україні, представники ГО «Волинські перспективи» провели тренінг для поліцейських офіцерів громади, представників ювенальної поліції та дільничних офіцерів на тему "Ефективний механізм взаємодії суб’єктів по запобіганню та протидії домашньому насильству на рівні територіальної громади", до заходу було залучено і Наталію Бартошук, яка високо оцінила тренінг.

Поліцейська долучилась і до всесвітньої акції «16 днів проти насильства», зокрема, до виставки «Річ у тім 2.0» та показу відеороликів зі справжніми історіями.

Пріоритетним напрямком службової діяльності цьогоріч на території Волинської області стало запровадження пілотного проєкту «Інформаційної підсистеми «Custody Records», що є прикладом сучасної світової практики правоохоронної діяльності, яка дає змогу посилити гарантії захисту затриманих осіб від неналежного поводження та  захистити самих правоохоронців від неправдивих звинувачень з боку затриманих осіб і водночас убезпечити їх від можливих провокацій.

За сприяння керівництва Національної поліції України та Головного управління у Волинській області, під супроводом Управління дотримання прав людини НПУ, вдалось впровадити у трьох підрозділах даний проект: у Луцькому РУП, Володимир-Волинському РВП та ВП №1 (м. Нововолинськ) Володимир-Волинського РВП ГУНП у Волинській області. Для ефективного функціонування системи «Custody Records» одним із основних елементів є інститут інспекторів з дотримання прав людини, місія яких - забезпечити дотримання прав людини, законність тримання під вартою та гарантувати безпечне середовище в територіальному підрозділі поліції.

У новому 2022 році також планується запровадження пілотного проєкту «Інформаційної підсистеми «Custody Records» у Ковельському РУП і Камінь-Каширському РВП ГУНП у Волинській області.

Основним та пріоритетним напрямком службової діяльності на 2022 рік лишається і надалі дотримання прав людини в поліцейській діяльності.

Наталія Бартошук зазначила, що поліція Волині активно долучається до всіх реформ та впевнено крокує до європейських стандартів по забезпеченню прав людини.

За матеріалами представниці УДПЛ


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux