Портал в режимі тестування та наповнення
МВС України разом з ОБСЄ провели навчання українських правоохоронців з протидії незаконному обігу зброї
Опубліковано 04 жовтня 2024 року о 15:45

2-3 жовтня в Києві пройшов семінар з протидії незаконному обігу вогнепальної зброї. Навчання відбулося за підтримки ОБСЄ у партнерстві з Консультативною Місією Європейського Союзу в Україні (КМЕС). 

У заході взяли участь представники системи МВС – Національної поліції та Державної прикордонної служби, а також інших правоохоронних органів України – зокрема Офісу Генерального Прокурора, Служби безпеки України та Державної митної служби України, які увійшли до складу Координаційного центру з питань протидії незаконному обігу вогнепальної зброї та забезпечують його роботу. 

Під час навчань учасники ознайомилися з міжнародним досвідом та кращими практиками в здійсненні контролю за обігом вогнепальної зброї. Обговорили сучасні виклики і загрози пов’язані з незаконним обігом зброї. Зокрема і в контексті російської збройної агресії проти України. Також українські правоохоронці визначили подальші кроки з розбудови спроможностей Координаційного центру як міжвідомчого органу.

Варто наголосити, що утворення Координаційного центру з питань протидії незаконному обігу вогнепальної зброї є важливим рішенням українського Уряду, яке доводить чітке дотримання Україною своїх міжнародних зобов’язань у цій сфері. 

Водночас Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) вживає зусиль з розбудови функціональних спроможностей зазначеного Координаційного центру, який було утворено Постановою Кабінету Міністрів України від 5 липня 2024 року №790.

Завдяки підтримці міжнародних партнерів, зокрема через проведення таких заходів, Координаційний центр зможе більш ефективно виконувати покладені на нього функції і тим самим сприяти безпеці та розвитку України. Зокрема й у період післявоєнного відновлення.


До проведення семінару долучились представники Координаційного інформаційного центру Південно-Східної та Східної Європи з контролю за стрілецькою зброєю та легкими озброєннями (UNDP SEESAC) та Європейської мультидисциплінарної платформи з протидії кримінальним загрозам (EMPACT Firearms) та Програми з вогнепальної зброї Управління ООН з наркотиків і злочинності (UNODC Firearms Programme).

Організація та проведення цього заходу стала можливою завдяки позабюджетному проєкту ОБСЄ «Підтримка зміцнення потенціалу державних органів влади України у запобіганні та боротьбі з незаконним обігом зброї, боєприпасів та вибухових речовин в усіх його проявах», що фінансується Європейським Союзом, Фінляндією, Францією, Німеччиною, Польщею та Словаччиною.

Департамент комунікації МВС України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux