Портал в режимі тестування та наповнення
Чотири шахрайства від нібито «соцпрацівниць»: в усіх випадках жертвами стали пенсіонери
Опубліковано 18 січня 2021 року о 15:58

До яких тільки методів не вдаються шахраї, аби видурювати гроші в довірливих громадян! Найбільш принизливо, коли спритники входять в довіру до людей похилого віку і виманюють у них останні гроші, які ті збирають про всяк випадок та відкладають кожну копійку.

Але поліція знає «методи роботи» й таких шахраїв та всіляко протидіє їм. Однак головним правилом, щоб не стати жертвою обману, залишається споконвічне – обізнаний, значить, озброєний.

Укотре наголошуємо, що не можна відчиняти двері незнайомцям, пускати їх у помешкання та залишати їх наодинці всередині навіть на кілька секунд.

11 січня 72-річна лучанка, яка проживає на вулиці Грабовського, впустила в квартиру двох жінок, які представились «соціальними працівницями».  Підозру в громадянки мало б викликати те, що вони спитали, чи є в неї купюри по 500 гривень, мовляв, їх «треба переписати». Поки старенька відволікалась і шукала гроші, одній гості нібито стало зле. Коли ж пенсіонерка відволіклась подати їй води, інша вкрала гроші, помітивши перед тим, куди по них ішла потерпіла. Так громадянка позбулась своїх 600 гривень. Нині поліція провела ряд оперативно-розшукових заходів і вже вийшла на слід злочинців.

Точно за таким же методом того ж дня дві шахрайки проникли в оселю 72-річного пенсіонера, представившись соцпрацівницями. Однак тут дідуся обікрали на більш, ніж пів сотні тисяч гривень! У поліції є підстави вважати, що тут діяли ті ж шахрайки, що й на вулиці Грабовського.

А 13 січня дві зловмисниці викрали гаманець з 5 тисячами гривень у 73-річної мешканки Ківерцівського району. Тут вони теж нібито мали намір «переписати номери купюр» номіналом 500 гривень. Більше того, пенсіонерка на їхнє прохання сама ж продемонструвала грошові кошти з власного гаманця.

А два дні тому жертвою шахрайок стала 92-річна мешканка проспекту Відродження, що в Луцьку. Вона спочатку показала, що має такі купюри, про які запитували «соцпрацівниці», а потім пішла по воду для однієї з жінок, якій раптом «стало зле». Тим часом спритниці поцупили пакет, де було 17 тисяч гривень, які бабуся відкладала багато років.

«Шахрайства під виглядом працівників органів соціального захисту і благодійних організацій найчастіше пов'язані з проникненням до житла. Користуючись правовою безграмотністю осіб пенсійного віку, під виглядом працівників соціальних служб шахраї пропонують останнім обміняти кошти на нові купюри, що нібито поступили в серію, приносять субсидії і таке інше. Відповідно до чинного законодавства, працівники органів соціального захисту населення не мають права здійснювати будь-які операції з грошовими коштами», - розповів начальник управління карного розшуку Руслан Гамольчук.  За його словами, соціальний працівник повинен мати бейджик із фотографією, зазначенням особистих даних (прізвище, ім’я, посада) й печаткою місцевого органу соціального захисту населення та посвідчення особи. Не можна допускати спілкування з особами, що, представляючись соціальним працівником, не мають цих документів.

Для попередження фактів шахрайства слід усім літнім людям, їхнім родичам, опікунам і сусідам бути обачними, не відчиняти дверей незнайомцям, працівниками яких би соціальних служб вони не представлялися, вимагати посвідчення, які мають бути у кожного співробітника органів соціального захисту населення. Родичам і знайомим слід проінформувати літніх людей про витівки шахраїв.

А всім, кому що-небудь відомо про підозрілих осіб, які намагалися або намагаються проникнути в квартири літніх людей, потрібно відразу звертатися в поліцію та повідомляти їхні прикмети.

Сектор комунікації поліції Волинської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux