Портал в режимі тестування та наповнення
Кіберполіція та Нацбанк запустили інформаційну кампанію з платіжної безпеки #ШахрайГудбай
Опубліковано 14 лютого 2022 року о 16:45

Вже вдруге кіберполіція стала співорганізатором інформкампанії #ШахрайГудбай. Її мета – покращити обізнаність громадян про кібергігієну та сформувати культуру безпечної поведінки у віртуальному просторі, а також нагадати основні правила безпеки безготівкових розрахунків. 

Про це сьогодні, 14 лютого, йшлося на брифінгу за участю начальника відділу протидії злочинам у сфері комп'ютерних систем Департаменту кіберполіції Євгенія Дороганова, заступника Голови Нацбанку Олексія Шабана, директора Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку Нацбанку Андрія Поддєрьогіна та заступника керівника Центру кіберзахисту Нацбанку Романа Проскуровського.


 
Проєкт об’єднав близько 80 партнерів – це Нацбанк, Департамент кіберполіції Нацполіції, ЄМА, банки, платіжні системи, мобільні оператори, інтернет-магазини, поштові служби, обласні державні адміністрації та інші. Інформаційна кампанія триватиме впродовж наступних трьох місяців в усіх регіонах України.
 
Під час виступу Євгеній Дороганов розповів про найпоширеніші сценарії шахрайства за минулий рік: продаж неіснуючих товарів, псевдовиграші, телефонні шахрайства, фішингові ресурси для привласнення грошей або збору персональних даних, заволодіння грошима під приводом надприбутків та прохання знайомих про допомогу у соціальних мережах. В цілому за минулий рік кіберзлочинці ошукали громадян більше ніж на 193 мільйони гривень.


 
«За 2021 рік кіберполіції вдалося задокументувати злочинну діяльність та скерувати до суду більше 2000 кримінальних проваджень, що стосуються саме інтернет-шахрайства, до вчинення яких були причетні 422 зловмисники. Також в роботі на даний час перебуває більше 6600 проваджень. До речі, саме шахрайські дії в Інтернет мережі становлять майже 70% від усіх звернень які надходять до кіберполіції», - повідомив кіберполіцейський. 
 
«Якщо говорити про рівень збитків від незаконних дій з платіжними картками в загальному обсязі всіх таких операцій, то він залишився відносно низьким. У минулому році на мільйон гривень видаткових операцій із використанням платіжних карток на незаконні дії чи сумнівні операції припадало 65 гривень. Це не багато, але більше, ніж у 2020 році: тоді було 48 гривень, – сказав заступник Голови Національного банку Олексій Шабан. – Саме тому ми вважаємо, що потрібно нагадати громадянам про правила безпечних онлайн-платежів і поведінки у віртуальному просторі. Адже головна зброя проти шахраїв сьогодні – це обізнаність». 


 
«Попри те, що кіберполіція веде наступальну боротьбу, Інтернет-зловмисники щоразу вдосконалюють свої схеми або ж вигадують нові. Тому ми робимо акцент на превентивній роботі з населенням, адже знання основних правил кібергігієни мінімізує ризики постраждати від злочинних дій хакерів чи інтернет-шахраїв», - підсумував Євгеній Дороганов.
 

Департамент кіберполіції

Національної поліції України

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux