Портал в режимі тестування та наповнення
Громрада при МВС підтримує розробку законопроєкту щодо «злодіїв у законі»
Опубліковано 04 березня 2020 року о 09:46

Обговорення цього та низки інших проєктів нормативно-правових актів були на порядку денному чергового засідання Громадської ради при Міністерстві внутрішніх справ, що відбулося 3 березня. У засіданні взяли участь директор Департаменту комунікації МВС Артем Шевченко та його заступник Віктор Булаєв, а також перший заступник Департаменту забезпечення діяльності голови НПУ Сергій Редька.

Як повідомив голова Громради при МВС Володимир Мартиненко, члени консультативно-дорадчого органу наприкінці минулого місяця долучилися до публічних консультацій щодо проєктів концепцій державної політики Програми діяльності Кабінету Міністрів України, за досягнення яких відповідає МВС.

«Ці концепції передбачають підготовку цілої низки нормативно-правових актів, зокрема, передбачених Стратегією МВС–2020. До цієї роботи варто активно залучати громадськість: як членів Громадської ради, так і представників інститутів громадянського суспільства», – переконаний Володимир Мартиненко.

Своєю чергою директор Департаменту комунікації МВС Артем Шевченко відзначив тісну й продуктивну взаємодію Міністерства внутрішніх справ і Громадської ради.

«Сьогодення МВС насичене: перед відомством багато викликів, як завжди. І зараз нам потрібна підтримка громадськості, зокрема й у розробці пакету проєктів законів про дорожній рух, розробником якого є МВС, а також щодо так званого проєкту закону про «злодіїв у законі», – сказав Артем Шевченко.

До обговорення пакету законопроєктів про дорожній рух, що складається з чотирьох проєктів, Громадська рада долучалася й раніше.

«Ці проєкти передбачають посилення відповідальності за порушення ПДР, як для водіїв, так і для пішоходів. Крім того є новації, пов’язані з обов’язковим використанням пішоходами світловідбивальних елементів у темну пору дня. Мета цих проєктів – зменшення смертності на наших дорогах», – наголосив Володимир Мартиненко. За його пропозицією Громрада протягом тижня опрацює законопроєкти, щоб надати конструктивні пропозиції до винесення цього пакету на обговорення у стінах Парламенту

Окремо обговорювався проєкт Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою».

За словами Сергія Редьки, першого заступника Департаменту забезпечення діяльності голови Національної поліції України, введення понять «злочинна спільнота» і «злодій у законі», механізму відповідальності за окреслену цими поняттями протиправну діяльність є нагальною потребою в українському суспільстві. Адже прийняття аналогічних законів у сусідніх Грузії та РФ спричинило злочинне паломництво до України, що спровокувало ріст злочинності, зокрема йдеться про незаконне заволодіння транспортом, крадіжки з авто, кишенькові крадіжки, розбій і грабіж.

«Без змін до законодавства складно вирішити цю проблему», – констатував Сергій Редька.

З огляду на ситуацію з розглядом проєкту, Громадська рада при МВС прийняла рішення підтримати цю законодавчу ініціативу як на рівні обговорення, так і направленням відповідних звернень до Верховної ради України та її профільного комітету.

Ще одним пунктом порядку денного було обговорення законопроєкту «Про посилення кримінальної відповідальності за незаконне заволодіння транспортними засобами». Воно продовжиться за межами сьогоднішнього засідання і завершиться напрацюванням пропозицій спільно з кримінальним блоком поліції.

Ще одним проєктом нпа, обговорення якого триватиме у Громраді при МВС та у її спеціально створеній робочій групі, – закон про зброю.

«Два проєкти – 1222 і 1222-1 – були відкликані з метою сформувати з них один ґрунтовний закон», – повідомив Володимир Мартиненко про результати обговорення в профільному комітеті ВРУ. За його словами, процес розробки документа вимагає взаємодії розробників із виконавцями: лише це дасть можливість досягнути оптимального результату.

Учасники засідання також обговорили план найближчих заходів Громради, серед яких круглий стіл антикорупційної тематики на базі Одеського державного університету внутрішніх справ, що відбудеться 20 березня 2020 року. Крім того, наприкінці березня запланований круглий стіл з питань діяльності поліції на воді та повітряної підтримки, до участі у якому будуть запрошені представники профільного підрозділу НПУ, Міністерства інфраструктури України, Головного сервісного центру МВС, науковці та експерти.

Департамент комунікації МВС України

Фото Олега Супруна

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux