Портал в режимі тестування та наповнення
У поліції Волині обговорили проблемні аспекти щодо права затриманих на правову допомогу
Опубліковано 12 березня 2021 року о 17:00

Ініціювали проведення робочої зустрічі у форматі круглого столу старша інспекторка з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності (з дислокацією у Волинській області) Управління дотримання прав людини Національної поліції України Наталія Бартошук та регіональна представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Волинській області Любов Сітовська.

Захід відбувся на виконання Меморандуму про співпрацю між МВС та Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, який укладений 24.09.2020 року. 

У ньому взяли участь керівництво ГУНП у Волинській області, зокрема, заступник начальника полковник поліції Сергій Козак, начальник УОАЗОР Віталій Ковальчук, начальник управління превентивної діяльності Володимир Солоненко, а також співробітники чергових частин та працівники управління патрульної поліції.

До обговорення також долучилися прокурор відділу Волинської обласної прокуратури та представники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області.  

Учасники круглого столу обговорили проблемні питання забезпечення застосування вимог статті 261 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Зокрема, йдеться про інформування регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про адміністративне затримання громадян.

Під час заходу акцентовано увагу на недопущенні випадків порушення права на захист (стаття 59 Конституції України), порушення права на справедливий суд (стаття 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод), порушення права на безоплатну вторинну правову допомогу (стаття 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу). Оскільки часто затримані особи, порушуючи вимогу п. 9 Постанови КМУ від 28 грудня 2011 р. № 1363 «Про затвердження Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою», відмовляються від адвоката не в його присутності, а на стадії затримання та складання протоколу.

Учасники зустрічі дійшли висновку - діяти в межах чинного законодавства, забезпечуючи право затриманих на безоплатну правову допомогу. Також присутні запланували спільні заходи задля попередження порушень права на захист під час адміністративного затримання, зокрема вирішили провести навчання з цього приводу.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux