Портал в режимі тестування та наповнення
"На особистому контролі": інтерв'ю керівника поліції Волині Петра Шпиги "Волинській газеті" та інформаційному агентству "ВолиньPost"
Опубліковано 19 грудня 2019 року о 11:34

Інтерв’ю з начальником ГУ Нацполіції у Волинській області, генералом поліції 3 рангу Петром Шпигою відбулося 12 грудня. Буквального наступного дня після того, як Петро Петрович повернувся з Донбасу, де в процесі чергової ротації бійців спецроти «Світязь» ознайомився з умовами служби волинських правоохоронців на блокпосту поблизу с. Костянтинівка.

Утім, Петро Петрович не скасував запланованої зустрічі, в якій взяли участь головний редактор «Волинської газети» Володимир Данилюк, керівниця ІА «ВолиньPost» Іванка Рудишин та очільник сектору комунікації поліції Волині Віктор Гомоль.

Розмова тривала майже 2 години. Петро Шпига розповів і про секрет тривалого перебування на посаді, і про розслідування резонансних злочинів (наприклад, крадіжки піску з озера Світязь, стрілянина на луцькій автомийці, напади на оселі адвоката Сергія Сафулька та Підгайцівського сільського голови Юрія Семенюка, варварське знищення 7 ланей у заказнику «Воротнів»), а також і про службу роти «Світязь» у зоні проведення АТО/ООС, і про боротьбу з корупцією та торгівлею людьми, і про масові чистки криміналітету в м. Нововолинську, і навіть про своє особисте родинне життя.

Власне, матеріалу так багато, що підготовка до друку зайняла доволі часу. Та й на шпальті у «Волинській газеті» важко за один раз передати все сказане. Тож наразі – перша частина про багато цікавого з роботи волинської поліції, котру з весни 2014 р. очолює Петро Шпига.

– Дякую, що ви проявили ініціативу цієї зустрічі. Справді, відверта розмова з журналістами доречна та необхідна. Я готовий відповісти на всі питання, які ви поставите, – такими словами розпочав зустріч Петро Петрович.

Відтак, оскільки в розмові взяли участь представники двох медіа, то в подальшому, для ліпшого розуміння, запитання від Володимира Данилюка позначатимуться як В. Д., а від Іванки Рудишин – І. Р.

В. Д.: – Як позначилася масова зміна кадрів під час трансформації міліції на поліцію? Чи є серед тих, хто не пройшов атестації, фахівці, про втрату яких для правоохоронних органів Ви шкодуєте? Чи назвете тих представників молодої генерації поліцейських, яких уже можна ставити в приклад?

– Утримаюся від того, щоб називати прізвища кращих чи гірших. Бо одним дамо привід підніматися над іншими колегами, а на других можемо покласти додатковий тягар у подальшій роботі. Тому скажу так: дійсно, під час реформування міліції в поліцію відбулася кардинальна зміна кадрів. Так, справді, були серед звільнених і добрі фахівці, які не пройшли атестації. За певними критеріями спеціальні комісії оцінювали кожного працівника, і я особисто не мав права впливати на цей процес. Тому були ухвалені ті кадрові рішення, які були ухвалені… Після цього багато хто знайшов себе в інших сферах життя. Чимало неатестованих згодом поновилися на службі через суди, але далеко не всі вони зараз працюють у поліції. Хто сумлінно та гідно виконує обов’язки, той і зараз у лавах Нацполіції на різноманітних посадах. А багатьох було звільнено за негативними показниками чи навіть за вчинення кримінальних злочинів…  Тому не можна підходити до всіх людей із одними мірками. Але не слід забувати, що процес очищення триває. До цього ставлюся з розумінням, намагаюся сприяти і працівникам внутрішньої безпеки, й інших правоохоронних органів виявляти нечистих на руку або корумпованих працівників. Словом, процес омолодження кадрового складу Нацполіції на Волині відбувся. Можна стверджувати, що наразі показники нашої роботи засвічують: чимало представників молодої генерації відповідають нормам та критеріям сучасних правоохоронців. Головне, що в них є бажання працювати та запал!

І. Р.: – Але, як на мене, кадровий голод таки відчутний. Навіть на сайті поліції є постійно оголошення про якісь вакансії…

– Кадрів не вистачало й раніше. Однак, нинішню ситуацію, я б не характеризував, як кадровий голод. Нині в Нацполіції є 12% некомплекту, це той показник, який не може негативно впливати на загальну роботу. Це природній процес… Одні, наприклад, звільняються через вислугу років, інші через хворобу, дехто з молоді, прослуживши кілька місяців, починає розуміти, що це не його покликання…  Тому критичної кадрової проблеми немає. А що шукаємо нових перспективних співробітників, то це теж дуже добре. Нові сили лише допоможуть у нашій роботі.

І. Р.: – Ви сказали про нові сили… Вони в області дійсно є. Наприклад, новий начальник УСБУ,  голова ОДА… Ви з ними обома знайомі?

– Не з двома знайомий, а з трьома, бо недавно ще й нового прокурора області призначено! Так, було проведено відповідні зустрічі. Обговорили всі питання, які турбують область, вимоги до правоохоронної системи нашого краю… Тому скажу так: чітка позиція органів влади та правоохоронців полягає в єдиному баченні забезпечення правопорядку на Волині, знищення корупційних схем… Це важливо, бо область прикордонна, і це накладає специфіку: ліси, контрабанда, бурштин, підакцизні товари (алкогольні і тютюнові вироби), ігровий бізнес… Не можна допустити, щоб криміногенна ситуація загострювалася, а громадяни почувалися дискомфортно.

В. Д.: – Уточню в цьому контексті. За час Вашого перебування на посаді це вже четвертий голова облдержадміністрації, третій начальник УСБУ і чи не четвертий прокурор області… Навіть голова облради вже інша особа – замість Ігоря Палиці – Ірина Вахович (у 2014 р. був Валентин Вітер, – ред.)! Скажіть, у чому секрет, що всіх звільняють, а Ви продовжуєте керувати поліцією?

– Ну, в нас і голова Апеляційного суду Волинської області Петро Філюк дуже довго займав свою посаду!

В. Д.: – Так і Петро Тодосьович також уже став суддею Конституційного Суду України!

–  В механізмі призначення керівників силових структур на рівні області ніяких секретів немає. Скажу відверто: головний критерій – чітке виконання норм Закону, не порушуючи прав громадян. Також важливим є забезпечення правопорядку, безпеки громадян у регіоні… Це – основне. А в нашій галузі головне – довіра людей до поліції. Якщо говорити про це, то вона на Волині суттєво зросла. Як свідчить опитування, то 37% волинян нам довіряють. Це – 6 місце в державі серед усіх областей. А ще ми посіли друге місце серед обласних управлінь поліції за результатами комплексного внутрішнього дослідження в НПУ. Тут враховували також  розкриття злочинів та боротьбу зі злочинністю. Думаю, завжди буде правильно, коли поліція захищає інтереси громадян та в повсякденній діяльності чітко виконує вимоги чинного законодавства… Мабуть, це і є відповіддю на Ваше запитання. Як і те, що нам довіряє Міністр МВС України (Арсен Аваков, – ред.), якому, в свою чергу, довіряє Президент (Володимир Зеленський, – ред.). Хоча, ми знаємо, що кадрові зміни – це процес, який відбувається постійно. 

І. Р.: – Ще про зміцнення довіри... Можете сказати про якісь показники, котрі змінилися з того моменту, як Ви прийшли на посаду?

– Можна наводити багато цифр і фактів, але я зосереджуся на головному. Щодо рівня розкриття злочинів, то на початку моєї каденції в 2014 р. показник складав менше 37%, а вже через рік роботи – 47%. На цей момент ці показники ми втримуємо, бо менше рівня 45% розкриття злочинів не опускаються. На це звертаємо особливу увагу, тримаємо ситуацію під контролем. Але не завжди треба звертати увагу лише на цифри, бо йде постійна, як кажуть, рутинна робота: виявляємо злочинні угрупування, розкриваються тяжкі та особливо тяжкі злочини, не сказав би, що в області надскладна ситуація щодо угонів автотранспорту... Відтак, однозначно стверджую: з весни 2014р. досягнуто багатьох позитивних змін. Хоча  в повсякденній роботі трапляються й моменти, які нас не радують. Приміром, багато років б’ємося над тим, щоб у Луцьку та по всій області було встановлено зовнішні системи відеонагляду.  Ця проблема почала вже вирішуватися в рамках цільової програми «Безпечне місто»: встановлено 48 камер (25оглядових і 13, які розпізнають номерні знаки), які будуть підключені до ГУНП. Це, звичайно, значно полегшить пошук та знешкодження правопорушників.

В. Д.: – Треба поговорити про найбільш резонансні злочини...  Наприклад, стрілянина на луцькій автомийці, в результаті якої одну людину було вбито, декількох поранено, а злочинці зуміли зникнути… Це була банальна «кримінальна розборка» чи просто збіг обставин? Кого затримано і засуджено?

– Дійсно, злочин – резонансний. Але продовжуючи тему оснащення сучасними системами відеонагляду, то в цьому випадку ми по гарячих слідах змогли фактично розкрити цей злочин, встановити 11 причетних до нього осіб. Судячи з категорії учасників тієї зустрічі, це могли бути якісь кримінальні розбірки. Бо що одна, що друга сторона мають певний стосунок до кримінального світу… В рамках кримінального провадження це також доведено. Справа направлена до суду, вона розслідувалася по трьох статтях Кримінального кодексу України: п. 12 ч. 2 ст.115 (умисне вбивство, вчинене за попередньою змовою групою осіб), ч.2 ст. 15, п. п. 1, 12 ч. 2 ст. 115 ( замах на умисне вбивство) та ч. 4 ст. 296 ( хуліганство, вчинене групою осіб, із застосуванням вогнепальної зброї ).  Двох учасників події вже засуджено за зумисне приховування особливо важкого злочину – ст. 396 Кримінального кодексу України. Сім осіб було затримано та заарештовано. По 5 особах обвинувальні акти за скоєння злочину, передбаченого ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України перебувають на розгляді в суді, четверо осіб перебувають у розшуку. Але маємо прикрі випадки, коли судова система підозрюваних у таких злочинах випускає на волю! Адвокати вишукують будь-які причини, щоб їх підзахисних випустити на волю чи під особисте зобов’язання, чи під домашній арешт! Сподіваюся, що в подальшому судова система після її реформування підніметься на вищий рівень, і її рішення в подібних випадках будуть адекватнішими.

І. Р.: – Виходить, наразі жоден не під вартою?

– Про історію останнього фігуранта ви знаєте. Ми його довго шукали, витратили багато сил і засобів, нарешті виявили на Сході України, привезли в Луцьк, де його заарештували, а потім... його випустили на волю. Я розумію, що судді та адвокати теж виконують свою роботу, але, знаєте, має ж бути...

В. Д.: – Якась консолідована відповідальність перед суспільством?

– Так! Якщо громадянина обґрунтовано підозрюють у скоєнні особливо тяжких злочинів, то відповідати він має по всій суворості закону. Бо коли особа перебуває під арештом, її поведінка дуже відрізняється від того, якщо вона на свободі... Тому судова система має змінюватися! От буквально днями дивився в теленовинах пояснення судді, чому він обрав домашній арешт підозрюваному, котрий в стані алкогольного сп’яніння  на смерть збив жінку по вулиці Карпенка- Карого в Луцьку й, втікаючи від поліції через усе місто, наражав на небезпеку інших учасників дорожнього руху. Зупинити автомобіль поліцейським вдалося аж за містом поблизу села Піддубці. Інший випадок –  резонансне вбивство чоловіка в Ковелі. Поліція встановила весь злочинний ланцюжок: від замовника до виконавця. І уявіть: склалася ситуація, коли суд міг відпустити на волю замовника! Добре, що спільно з прокурорами в судовому засіданні вдалося переконати представників Феміди, що з-під арешту підозрюваного відпускати аж ніяк не можна...

І. Р.: – Ще раз про стрілянину на автомийці... Серед 7 затриманих – це представники однієї зі сторін «розборок» чи з обох боків? Бо нещодавно я бачила в доволі веселій атмосфері волинських учасників цієї драми...

– Волиняни виступають як постраждала сторона, бо саме серед них були вбитий і поранені... І ніхто з протилежної сторони не говорить, а ні про наявність зброї, а ні про завдання ними тілесних ушкоджень... За таких обставин довести провину волинян у цьому інциденті важко. Хоча бажання є!

І. Р.: – Але спочатку була інформація, що і серед «гастролерів» був як мінімум один поранений...

– На жаль, по гарячих слідах ми ж його не затримали... В результаті погоні поліція Рівненщини затримала автомобіль, але він був уже порожнім. Так, в салоні були сліди крові, але минуло чимало часу, підозрюваний одужав і не заявляє про заподіяння йому тілесних ушкоджень. До речі, його затримали на Сході – це саме ця особа, яку суд відпустив...

І. Р.: – І зараз уже ніхто нічого говорити не хоче.

– Так, обидві сторони вже не мають ніяких претензій одна до одної. Але слідство зафіксувало велику кількість доказів, які допоможуть довести провину підозрюваних у вбивстві та пораненнях. Цьому сприяла й та обставина, що їхня зустріч чомусь несподівано пішла за іншим сценарієм, ніж вони думали. Очевидно, зустрічалися, щоб обговорити якісь свої внутрішні питання... До вбивства ніхто не готувався, тому й приїхали на легальних автомобілях, особливо не ховаючись, спілкувалися в людному місці, де є відеоспостереження... Але щось пішло не так, пролунали постріли, пролилася кров. По цій кримінальній справі ми притягнемо до відповідальності винних у вбивстві та завданні тілесних ушкоджень іншим особам. Не виключаємо можливість у подальшому притягнути до відповідальності й іншу, так би мовити, волинську сторону конфлікту. Якщо не за цей злочин, то за інші: вже вчинені. Повірте, ми над цим працюємо!.. Мета проста: всі кримінальні авторитети мають бути покарані.

Забігаючи наперед, скажу, що заходи, здійснені нами по Нововолинську, це підтверджують... Це місто, де рівень злочинності в рази вищий, ніж у тих же ж Луцьку чи Ковелі.  Я ще в студентські роки, пригадую чув, що в Нововолинську процвітали наркотики, крадіжки, грабежі. На жаль, тенденції збереглися й досі, хоча поліція намагається там зламати хребет злочинному світові... Практика, коли з цілого ланцюжка висмикували та карали дрібних збувачів наркотиків чи злодюжок, себе не виправдала. Тому ми взялися за ліквідацію всієї системи! Спецоперацію по Нововолинську ми довго готували, ретельно документуючи злочинну діяльність кожного з її учасників. Матеріалів зібрано так багато, що їх буде дуже важко вийти сухими з води, бо провина буде доведена саме в складі організованої злочинної групи. Задокументовано як мінімум 20 фактів збуту наркотиків, встановлено 7 осіб, які цим займалися і які під арештом. Встановлено механізм нелегального переміщення наркотичних речовин через держкордон та його учасників: їх нами спільно з СБУ за процесуального керівництва прокуратури затримано після перетину кордону й з наркотиками.

На жаль, треба констатувати, що в Нововолинську була дуже важка ситуація з наркоманією. Залежні від наркотиків готові піти на будь-який злочин заради чергової дози, і від цього – такий високий рівень злочинності в цьому місті. А яка мета була в організатора? Дуже проста: громадянин офіційно займався виготовленням меблів, але хотів заробити на наркотиках мінімум 500 тис. доларів США і відійти від справ, передавши цей «бізнес» іншим особам...

Паралельно в Нововолинську поліція завдала потужного удару й по іншій сфері криміналітету, який займався вимаганням грошей у дрібних підприємців із застосуванням усіх методів: від залякувань і грабежів до підпалів автомобілів... Повірте мені, ми доведемо провину кожного підозрюваного по кожному вчиненому ними злочину. А потерпілі? Як правило, вони боялися, тому за допомогою до правоохоронців не зверталися.  

Взагалі, організовані злочинні групи є й в інших місцях. Наприклад, вдалося знешкодити дуже серйозне угрупування з селищі Цумань Ківерцівського р-ну, котре тривалий час і безкарно крало державний ліс. До відповідальності притягнуто щонайменше 10 осіб.

Підготував

Володимир ДАНИЛЮК.

На фото Ігоря ДИНІ (ІА "ВолиньPost") та сектору комунікації поліції Волині: Петро Шпига під час розмови з журналістами.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux