Портал в режимі тестування та наповнення
Арсен Аваков: Кабмін підтримав ініціативу МВС про посилення відповідальності за неправдиве замінування
Опубліковано 18 грудня 2019 року о 16:41

Сьогодні, 18 грудня, Кабінет міністрів України підтримав проект закону «Про внесення змін до статті 259 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян». 

«Лише за 2019 рік поліція отримала 3 403 повідомлень про замінування 91 818 об’єктів. На практиці правоохоронці повинні перевірити кожне таке повідомлення. Лише за п’ять місяців цього року слідчими розпочато досудове розслідування близько 600 кримінальних правопорушень, передбачених статтею 259 «Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності»
Кримінального кодексу. Щоб зменшити кількість неправдивих повідомлень, забезпечити економію ресурсів органів державної влади та забезпечити безпеку громадян, МВС ініціювало ряд змін до 259 статті Кримінального кодексу України», - заявив Арсен Аваков. 

Міністр пояснив, що відтепер за неправдиве повідомлення про замінування, зловмиснику загрожує обов’язкове додаткове покарання у вигляді конфіскації майна.  Крім того, друга частина статті 259 ККУ передбачає посилену кримінальну відповідальність за злочин передбачений цією статтею та збільшує термін позбавлення волі  на строк від чотирьох до восьми років з конфіскацією майна. 

Стаття 259 КК України також доповнюється приміткою, якою визначається зазначений у частині другій термін «критично важливі об’єкти інфраструктури», що вживається в значенні, визначеному Законом України «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України», – підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, діяльність яких безпосередньо пов’язана з технологічними процесами та наданням послуг, що мають велике значення для економіки та промисловості, функціонування суспільства та безпеки населення, виведення з ладу або порушення функціонування яких може справити негативний вплив на стан національної безпеки й оборони України, навколишнього природного середовища, заподіяти майнову шкоду та становити загрозу для життя і здоров’я людей. 

За відповідні зміни також мають проголосувати на засідання Парламенту.

Департамент комунікації МВС України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux