Портал в режимі тестування та наповнення
Зведеному батальйону НПУ «Захід» - два роки
Опубліковано 14 квітня 2024 року о 09:00

14 квітня виповнюється два роки, відколи було створено батальйон «Захід». Підрозділ сформували з поліцейських кількох західних областей України та Полтавщини. До його складу увійшли здебільшого співробітники блоку превенції, а також оперативники, слідчі, спецпризначені тощо. Вони пройшли підготовку на базі тренінгового центру ГУНП Волині і на початку травня 2022 відправились на Схід. Нині бійці виконують бойові завдання на одному з донецьких напрямків.

Командиром підрозділу від початку і донині є заступник начальника ГУНП у Волинській області, полковник поліції Сергій Козак, бойовий шлях якого почався у 2014 році з командира 1БТрО «Волинь» у Дебальцевому, а в 2015 році його призначили командиром роти «Світязь».

Під час ротації Сергія Ростиславовича на Волинь обов’язки командира виконували Роман Ус та Володимир Негляд. Це досвідчені і високо кваліфіковані поліцейські, які вміло та мудро командували особовим складом та разом з ним ішли на складні завдання. У грудні 2022 року поліцейські під їхнім командуванням вели бої на підступах до Бахмута, а в березні 2023 кілька діб брали участь у вуличних боях в Бахмуті – під командуванням полковника Володимира Негляда. А полковник Роман Ус свого часу зірвав російську вивіску з будівлі поліції в Лимані зі словами: «Тут буде поліція України!»

Нині, на час ротації, батальйоном командує керівник поліції Хмельниччини, полковник Руслан Герасимчук. За порівняно короткий період часу він проявив неабиякі організаторські здібності, розуміння потреб батальйону та всіляко сприяє тому, аби поліцейські-добровольці були належно забезпечені як екіпіруванням, так і відповідною технікою.

«У цих бойових офіцерах-побратимах я впевнений. Власним прикладом вони демонструють мужність, дисципліну і бойовий характер. Дякую їм за офіцерське братерство», - говорить Сергій Козак.

За ці два роки поліцейські-добровольці «Заходу» здобули авторитет і продовжують виконувати завдання з захисту України. А здобули вони його в реальних боях ще під час визволення населених пунктів Харківщини у 2022 році. Тоді, пригадує командир Сергій Козак, доводилось працювати навіть під нальотом російської авіації, що скидала фугасні бомби. Окремі бійці проводили штурмові дії, заглиблюючись в тил ворога, інші виконували стабілізаційні заходи на деокупованих територіях.

Нині практично всі бійці батальйону – універсальні: вони працюють як з мінометами, так і з автоматичними гранатометами, вирушають на різні бойові завдання. Тут сформована ударна група з управління fpv-дронами, потужна команда аеророзвідки й артилерії. Поліцейські працювали у взаємодії з підрозділами Головного управління розвідки, Сил Спеціальних Операцій, Збройних Сил України. Зокрема, тривалий час виконували спільні завдання з 100 окремою бригадою територіальної оборони (нині 100 окрема механізована бригада).

Щоразу на донецькому напрямку стає все гарячіше, а ризики – зростають. Однак кожен боєць, який перебуває тут, усвідомлює цю небезпеку і розуміє, заради чого потрібно воювати далі.

Заступник командира роти поліції особливого призначення «Світязь», підполковник поліції Сергій Максимчук каже, що, попри все, намагаються підтримувати бойовий дух. «Ризики є постійно, особливо коли ти працюєш в Серебрянському лісі. Зараз дуже багато дронів, і коли ми стоїмо з мінометом на позиціях, це дуже небезпечно. Постійно треба дивитись і за собою, і за хлопцями», - говорить поліцейський.

Та бійців це не лякає.

Один з поліцейських, які найдовше на Сході, - 33-річний Віктор Дацюк. Боєць «спеціалізується» на всьому, що ще раз підтверджує думку про універсальність наших добровольців: він працював як з мінометами, так і з fpv-дронами.

На запитання, чому він уже два роки тут, відповідає: «А де я маю бути?» І продовжує: «Буду стільки, скільки треба».

Перебуваючи на лінії фронту, поліцейські продовжують вдосконалювати свої вміння й навички, зокрема, і щодо управління дронами-камікадзе. Результати цієї вдалої роботи неодноразово висвітлювались на сторінках Національної поліції та поліції Волині.

Одним з поліцейських, хто брав участь у формуванні такої ударної групи, є Михайло Волянік. Він каже, що fpv-дрони – це ті технічні засоби, які вкрай необхідні на фронті. Разом з групою аеророзвідки наші поліцейські вистежують окупантів чи їхню бойову техніку, і за допомогою таких дронів завдають ударів точно в ціль. «Тоді наш бойовий вихід вважається вдалим. Але до цього необхідно тривало і наполегливо готуватися», - зазначає боєць.

За словами командира підрозділу Сергія Козака, без підтримки тилу не було б ні такої мотивації в колег, ні якісних результатів роботи. Тож батальйон висловлює вдячність і співробітникам поліції Волині, і очільнику волинської поліції Юрієві Крошку, керівнику поліції Хмельниччини Русланові Герасимчуку, та всім іншим, хто систематично підтримує бійців, доставляє необхідну техніку, автомобілі, продукти тощо та чекає їх з Перемогою, яка неодмінно настане.




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux