Портал в режимі тестування та наповнення
Залучення органів Національної поліції в операції Об'єднаних сил вимагає відповідного законодавчого підґрунтя - В’ячеслав Аброськін
Опубліковано 13 жовтня 2018 року о 09:12

Роль поліцейських у забезпеченні правопорядку в зоні операції Об’єднаних сил та стан взаємодії з іншими правоохоронними підрозділами розглянув перший заступник Голови Нацполіції під час першого спеціалізованого науково-практичного семінару, який відбувся учора, 12 жовтня, на базі Маріупольського державного університету.

У своїй доповіді В’ячеслав Аброськін відзначив, що наразі Україна має позитивний досвід роботи поліції з протидії тероризму та забезпечення безпеки громадян під час бойових дій. Він був напрацьований на практиці на Донеччині та Луганщині методом проб та помилок.

Так, в 2014 році Донецька область зіткнулася з різким підвищенням злочинності, темпи росту якої становили понад 87%, зі злочинами, які раніше не були характерними для України, з обігом нелегальної зброї.

«Саме на органи внутрішніх справ (пізніше поліцію) було покладено основні завдання щодо забезпечення прав і свобод громадян, підтримання публічної безпеки і порядку та протидії злочинності. При цьому необхідно враховувати, що поліцейські працювали під вогнем супротивника, виїжджали на обстріли, евакуювали людей, дітей, документували злочини, вчинені терористами. Разом з тим необхідно було розкривати загальнокримінальні злочини, протидіяти масовому вивезенню зброї поза межі зони АТО», - зазначив В’ячеслав Аброськін, який очолював поліцію Донеччини в 2014-2017 роках.

В результаті роботи поліції з початку війни із нелегального обігу вилучено тисячі одиниць зброї та боєприпасів (більше 700 гранатометів, близько 8 тисяч гранат, тільки вибухівки майже 900 кг).

Якщо порівняти дані 2014 та 2016 років, то кількість умисних вбивств зменшилася з 2377 до 229 (на 90%), а злочинів з використанням зброї – з 629 до 37 (на 94%).

Цьому сприяло впровадження системи блокпостів, інноваційних інтелектуальних технологій, міжнародних практик, а також – налагоджена взаємодія усіх правоохоронних підрозділів (СБУ, прокуратури, рятувальників, прикордонників, військовослужбовців) і громад. Так, завдяки співпраці силовиків на сьогодні з полону звільнено 2,8 тисячі незаконно позбавлених волі осіб, живими розшукано 3,6 тисячі безвісти зниклих.

Тенденція до зниження рівня злочинності спостерігається і зараз.

«Наразі Маріуполь, за даними соціологів, є одним з найбезпечніших міст країни. А запроваджені на Донеччині проекти поширюються на інші регіони», - зазначив нинішній начальник Головного управління Нацполіції в Донецькій області Микола Семенишин.

Перший заступник Голови Нацполіції відзначив, що поліція є одним з ключових суб’єктів забезпечення правопорядку в зоні ООС та виділив п’ять результатів роботи поліцейських в зоні операції Об’єднаних сил:

- завдяки ефективній профілактиці досягається високий рівень публічної безпеки;

- суттєво знижується рівень злочинності;

- підвищується рівень довіри громадян до Національної поліції, виникає відчуття безпеки та захищеності, і, як результат, знижується соціальна напруга в суспільстві;

- створюються умови для економічного зростання, підвищення рівня життя, залучення інвестиційних ресурсів в економіку країни;

- відбувається формування суспільства нового типу, члени якого усвідомлюють необхідність дотримання закону.

«Україна має стати державою, що здатна захистити свої кордони та забезпечити мир не тільки на своїй території, а й у європейському регіоні. Це вимагає коригування функцій правоохоронних органів, упровадження нових критеріїв оцінки роботи правоохоронців та відповідного законодавчого підґрунтя», - повідомив В’ячеслав Аброськін.

Нагадаємо, метою семінару є інтеграція досвіду роботи правоохоронних підрозділів у зоні ООС в єдину концепцію безпеки.

 

Відділ комунікації поліції

Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux