Портал в режимі тестування та наповнення
Волинські криміналісти удосконалили навички роботи з інформаційною підсистемою «Слід»
Опубліковано 05 серпня 2021 року о 17:38

Заняття відбулися сьогодні, 5 липня, на території Головного управління Національної поліції у Волинській області. Провели його колеги з Головного слідчого управління Національної поліції.

Предметом спілкування стало впровадження інформаційної підсистеми «Слід» інформаційно-телекомунікаційної системи "Портал Національної поліції України". Це буде єдиний інформаційний простір, в якому міститиметься вся інформація про об’єкти, вилучені під час слідчих дій: фото слідів рук, взуття, знарядь зламу, протекторів шин транспортних засобів, інформація про кулі, гільзи і патрони зі слідами зброї та про об’єкти біологічного походження тощо.

Підсистема «Слід» розроблена Головним слідчим управлінням спільно із Департаментом інформаційних технологій.

Максим Абраков, головний спеціаліст-криміналіст ГСУ, розповів, що нині портал працює в тестовому режимі, його впровадження перебуває на першому етапі - формування бази слідової інформації.

«Завдяки цій системі, вся слідова інформація передається каналами електронного зв’язку. Якщо раніше це відбувалося в паперовому вигляді: тобто криміналіст брав слід взуття або слід пальця руки, їхав в певні установи та віддавав на експертизу. Потім потрібно було чекати результатів експертизи, і лише тоді - встановлювати особу злочинця. Ця система допоможе працювати ще оперативніше, оскільки криміналісти вже з місця злочину передаватимуть слідову інформацію, яку в управліннях/відділах перевірятимуть у базах даних та встановлюватимуть особу злочинця», - зазначив Максим Абраков.

За його словами, наразі відпрацьовується версія введення інформації з ноутбука, надалі - планується впровадження через мобільні телефони.

Як розповів начальник сектору криміналістичного забезпечення слідчого управління поліції Волині Леонід Пустовіт, в області всього працює 24 спеціалісти-криміналісти. Вони залучаються до оглядів місця події, слідчих дій, обшуків, відбирання зразків для проведення експертиз.

«Робота криміналістів дуже важлива, адже вони першими входять на місце події, виявляють, фіксують і вилучають, спільно зі слідчим, слідову інформацію, що в подальшому допомагає в розкритті тяжких та особливо тяжких злочинів», - зауважив Леонід Пустовіт. 

Столичні спеціалісти також представили співробітникам пересувну лабораторію, що оснащена за європейськими стандартами та укомплектована сучасною криміналістичною технікою, вимірювальними приладами та обладнанням. Автомобіль обладнаний уніфікованими криміналістичними валізами, зокрема балістичними, біологічними та трасологічними.

В ньому передбачені захисні намети для збереження відповідної слідової картини, оптичне та освітлювальне обладнання, а також квадрокоптери для дистанційної фото-, відеофіксації місцевості, обстановки та обставин події, пошуку людей, предметів на великій відстані та у важко доступних місцях. 

Здобувши нові знання та навички, волинські криміналісти готові використовувати їх у роботі.

Сектор комунікації поліції Волинської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux