Портал в режимі тестування та наповнення
Сергій Козак: Робота мобільних груп поліції з протидії домашньому насильству ефективна та виправдовує наші сподівання
Опубліковано 06 грудня 2019 року о 15:16

Про це сьогодні в Луцьку під час засідання круглого столу з питань запобігання та протидії домашньому насильству за участю представників поліції, державних соціальних служб і правозахисників повідомив заступник керівника поліції Волині Сергій Козак.

«Такі мобільні групи поліції працюють в Луцьку з 17 вересня. За цей час вони зреагували майже на понад 700 звернень жителів обласного центру про домашнє насильство. На правопорушників поліцейські склали 189 протоколів за ст. 173-2 Кодексу України про адміністративне правопорушення та винесли стосовно кривдників 81 терміновий припис, спрямований на негайне припинення домашнього насильства, усунення небезпеки для життя і здоров’я постраждалих осіб. Така робота мобільних груп поліції є ефективною та  виправдовує наші сподівання. Для порівняння, торік за цей же період роботи, співробітники Луцького відділу поліції склали за фактами домашнього насильства 55  адмінпротоколів і 12 термінових приписів», -  зазначив заступник керівника поліції області.

Мобільні групи поліції з реагування на сімейні конфлікти створили в рамках пілотного проекту протидії домашньому насильству «Поліна», який поліцейські втілюють за підтримки місії ОБСЄ в Україні. Кандидати на роботу в їх складі пройшли конкурсний відбір та відповідну підготовку.

Як повідомили під час засідання, нині на превентивних обліках в поліції перебуває понад 1800 осіб, котрі вчинили домашнє насильство. Серед кривдників понад 90% становлять чоловіки. З початку року поліцейські області за вчинення домашнього насильства склали понад 2200 адміністративних протоколів за ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Окрім того, стосовно кривдників винесли 174 термінових заборонних приписи. Слідчі поліції області з початку року за фактами домашнього насильства завершили розслідування понад 60 кримінальних провадженнях. Більшість із них стосуються, заподіяння кривдниками потерпілим умисних легких тілесних ушкоджень.

Учасники засідання ухвали рішення підвищити взаємодію, зокрема, взаємне інформування, всіх суб’єктів, що здійснюють заходи в сфері запобігання та протидії  домашньому насильству. Також, посилять роз’яснювальну роботу серед населення про права потерпілих та їх дії у випадках домашнього насилля, зокрема, з цього приводу організують відповідні навчання в об’єднаних територіальних громадах.   

На заході також виступили заступник начальника управління превентивної діяльності поліції області Віталій Тортина, начальник ювенальної превенції поліції області Інна Остапович, голова громадської організації «Велес+» Віктор Вальчук, заступник начальника служби у справах дітей Волинської облдержадміністрації Неля Фоміна, директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Василь Панчук та директор Регіонального центру з надання вторинної правової допомоги в області Наталія Смолярчук.

Засідання круглого столу організували в рамках міжнародної компанії «16 днів проти насильства».

Нагадаємо, за півтора місяця в Україні мобільні групи з протидії домашньому насильству винесли 1200 термінових заборонних приписів.  

Сектор комунікації поліції Волинської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux