Портал в режимі тестування та наповнення
«Рівень довіри до поліції зростатиме, якщо люди бачитимуть нашу ефективну роботу», - старший лейтенант поліції Стас Крат
Опубліковано 01 липня 2021 року о 15:03

Волинські поліцейські продовжують забезпечувати охорону публічної безпеки поблизу зон відпочинку на Шаччині. Завдяки цьому громадяни відчувають себе у більшій безпеці. Як це відбувається і з чим стикаються правоохоронці – в репортажі.

Цей екіпаж – один з кращих

28-річний старший лейтенант поліції Стас Крат та 30-річний старший сержант Василь Вашерук працюють у відділенні поліції №1 в м. Любомль. Обоє несуть службу в поліції з 2014 року. 30 червня вони разом заступили в наряд групи реагування патрульної поліції та слідкують за безпекою на дорогах на території колишнього Шацького району. Іншими словами – скрізь, де є масове скупчення людей та транспортних засобів.

Їхня задача – виявляти порушення правил дорожнього руху, проводити профілактичні бесіди з людьми, слідкувати за безпекою на території. І з цим поліцейські успішно справляються. Екіпаж у складі Стаса та Василя – один з кращих серед нарядів ГРПП, зокрема, щодо виявлення водіїв у стані сп’яніння.

Про це ми говоритимемо з ними згодом. А поки хлопці нашвидкуруч обідають, хвилин 10, адже на планшет надходить виклик про конфлікт: поблизу однієї з баз невідома особа хоче заїхати на територію, однак в’їзд дозволено лише службовому транспорту, є шлагбаум і відповідний вказівник. Та водія це не влаштовує, він викликає поліцію.

Конфлікт та проблеми людей

Поки наряд одягає спецзасоби, спілкуємось з інспектором-черговим сектору поліцейської діяльності в смт. Шацьк Ярославом Богданом. За його словами, в чергову частину виведено 16 камер спостереження, встановлених у Шацьку, та ще 5 камер з с. Світязь, планується підключення пляжів до системи відеонагляду: усе це також бачитимуть і в поліції. «Це сприяє оперативному реагуванню та швидшому встановленню осіб правопорушників», - каже керівник сектору Павло Микитюк.

На місці виклику в с. Світязь поліцейські відбирають заяви й пояснення в обох сторін конфлікту. З’ясувалось, що ця проблема давня, і відбуваються такі суперечки через бізнес-розборки та конкуренцію. Нині – «гарячий» період, відпочивальників тисячі, і кожен намагається отримати з сезону відпусток прибутки. 

Усі матеріали поліцейські передадуть дільничному, який розбиратиметься більш детально. Водій легковика, який хотів заїхати на територію бази, від’їжджає. Тим часом, місцеві скаржаться на любителів поганяти на квадроциклах, особливо в нічну та дуже ранню пору. Це заважає відпочивати, лякає дітей, адже навколо – приватний сектор і чимало туристів. Однак цікаво, що не всі мешканці знають, що в разі такої проблеми потрібно звертатись в поліцію за номером 102. Їм укотре наголошують на цьому Стас і Василь.

Керування напідпитку – поширена проблема

Далі їдемо в урочище Гряда, спілкуємось про службу та особисте. Василь розповідає, що протягом зміни, яка триває 24 години, виклики бувають найрізноманітніші, здебільшого – це порушення ПДР та побутові конфлікти. 

«Не буває зміни, щоб не виявили водіїв у стані сп’яніння. Чомусь громадяни приїжджають до закладів відпочинку тверезими, вживають там алкоголь, а потім дозволяють собі сідати за кермо. Більше того, такий водій може рухатись вночі без світла, а після зупинки заявляє нам: «Яка причина зупинки? Доведіть!» Телефонує на 102, скаржиться на працівників поліції, потім ми ще це все пояснюємо», - ділиться Стас.

Буває, що просто просять «зрозуміти», виправдовуються, погрожують. «Свідомість людини, яка вчиняє правопорушення, - ще на дуже низькому рівні», - говорять поліцейські.

У цьому регіоні дуже багато осіб пересуваються двоколісними транспортними засобами, відповідно, вчиняють і чимало правопорушень. Найпоширеніші – керування без посвідчення водія та незареєстрованими транспортними засобами.

Філософія служби: аби люди були в безпеці

Поблизу пляжу зустрічаємо секретаря селищної ради Шацька Богдана Тимошука. Він розповідає, що співпраця з поліцією дуже ефективна і дає позитивні результати. «Коли люди бачать, що є контроль поліції, то це їх дисциплінує. За ініціативи начальника Ковельського районного управління Андрія Литвина, зони відпочинку патрулюються посилено. Місць масового скупчення громадян у нас дуже багато, тому ми б хотіли залучати до охорони порядку ще більше поліцейських, але розуміємо всі нюанси. Також дільничні з нашими інспекторами з благоустрою нині проводять роботу серед підприємців, аби вони легалізовували свою діяльність. Порушників притягують до відповідальності», - розповів посадовець.

Насамкінець говоримо про ставлення до служби та її філософію: «Особисто я пишаюсь, що служу в поліції Волині. Працювати десь в офісі з 9 до 18 я б не зміг. Так, ми працюємо з негативом, тонко реагуємо на погані коментарі, але по одному чи двох негідних не можна судити про кількатисячний колектив. Неприємно, що іноді стикаємось і з заздрістю, у тому числі, одне до одного. Мені таке не зрозуміти. Але свою роботу люблю і колег поважаю. Наше завдання – надати повний спектр послуг людині, яка очікує на допомогу, не допускати правопорушень. Якщо робити це якісно та ефективно, рівень довіри до поліції тільки зростатиме», - переконаний старший лейтенант поліції Стас Крат.

Сектор комунікації поліції Волинської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux