Портал в режимі тестування та наповнення
Задля запобігання злочинам і правопорушенням у сфері домашнього насильства: у поліції Волині обговорили проблематику і план дій
Опубліковано 12 травня 2021 року о 15:05

«Круглий стіл» з обговорення теми протидії і запобіганню домашньому насильству відбувся сьогодні в ГУНП за участю представників поліції, органів місцевого самоврядування, прокуратури та громадських активістів.

Заступник начальника ГУНП Сергій Козак поінформував присутніх про роботу мобільних груп з протидії домашньому насильству у Луцьку, а віднедавна – у Ковельському та Володимир-Волинському районах. 

Начальник управління превентивної діяльності Володимир Солоненко розповів, що в цьому році до поліції надійшло 842 заяви, пов’язаних з домашнім насильством, за результатами яких оформлено понад тисячу адміністративних матеріалів за ст. 173-2 КУпАП про вчинення домашнього насильства, також винесено понад 220 тимчасових заборонних приписів.

«Статистика свідчить, що щодо кривдників нині вживаються жорсткіші заходи, в межах чинного законодавства», - наголосив Володимир Солоненко.

За словами заступника керівника Волинської прокуратури Олександра Бабенкова, цьогоріч потерпілими від домашнього насильства вже визнано 25 жінок, 7 справ з обвинувальними актами щодо кривдників направлено до суду. У кінці травня прокуратура підіб’є підсумки роботи в цьому напрямку, зокрема, проаналізує судові рішення щодо цих справ.

Начальник патрульної поліції Волині Андрій Крутень підтвердив, що патрульні поліцейські також реагують на виклики про домашнє насильство, наразі систематично триває навчання та підготовка поліцейських, аби вони також могли виносити заборонні приписи, тобто коли кривдник в присутності поліції негайно покидає спільне помешкання.

Суддя-спікер Андрій Подзіров розповів, що до суду справді надходить чимало справ про вчинення домашнього насильства, минуло річ їх було 803. Однак частина закривається через те, що збігли терміни розгляду або ж через недостатність доказів. Нерідко і жертва сама відмовляється від подальшого розгляду справи. Присутні звернулись до представника суду, аби судді приймали більше рішень про направлення на громадські роботи кривдників або про адміністративний арешт. Адже сплата штрафу часто лягає на сім’ю, членами якої є самі жертви, тож накладення штрафу не вирішує проблему, а, навпаки, посилює її. Також ефективним є направлення кривдників на виправлення, однак цей механізм недосконалий на рівні держави, а в нашій області спеціалістів, які мали б працювати з кривдниками, небагато, часто вони є лише «на папері».

Відповідно, кривдник і далі вчиняє домашнє насильство, тому що відчуває свою безкарність.

Заступник голови обласної ради Григорій Пустовіт наголосив, що домашньому насильству потрібно більше запобігати, починаючи з дитсадків і шкіл, проводити інформаційні кампанії. Також розповів, що нині вивчається можливість розширення роботи центру соціально-психологічної допомоги та надання додаткового приміщення для постраждалих від насильства, адже нині там може перебувати лише 15 осіб.

Директорка центру Наталія Мишко підтвердила, що нині тут проживає 7 осіб, практично постійно заклад заповнений, і така потреба дуже назріла.

Заступник голови ОДА Анатолій Костик поінформував, що функціонує координаційна рада при ОДА, де також обговорюють проблематику домашнього насильства.

Спеціалістка департаменту соціального захисту ОДА Яна Форманюк розповіла, що нині вивчають питання розподілу державної субвенції, виділеної на центри, притулки та кімнати перебування потерпілих від домашнього насильства. Однак громади нашої області не поспішають з пропозиціями, тож до 10 червня можуть не встигнути подати належні документи у профільне Міністерство. Також громади розуміють, що в подальшому змушені будуть утримувати ці заклади, тому й не дуже поспішають. Та все ж деякі плани є: це створення трьох денних центрів на території області та притулку в Ковельському районі. Також спеціалістка розповіла про наявність 20 бригад соціально-психологічної допомоги, з яких у 2021 році виїзди здійснили 13 бригад. На її думку, про діяльність бригад люди просто не знають, тому й не звертаються.

На тому, що громадяни мають самі частіше звертатись по юридичну допомогу, наголосила і директорка центру з надання правової допомоги Наталія Смолярчук.

Координаторка зустрічі і соціального проекту юридичної та психологічної допомоги для жінок «Вирішуєш Ти», депутатка Луцької районної ради Ольга Максим’як звернула увагу на проблему, що при виїзді на виклики про домашнє насильство мав би бути психолог, а також представник ювенальної поліції, якщо в родині є діти.

Володимир Солоненко поінформував, що така практика в окремих громадах уже існує. У цьому напрямку посилено працюють не лише ювенали, дільничні та мобільні групи, а й поліцейські офіцери громад, які добре знають проблеми території. «Усі поліцейські Волині відкриті і готові до співпраці та проведення інформаційно-роз’яснювальних кампаній задля запобігання домашньому насильству, тому активісти і громадські організації можуть звертатись», - сказав він.

Начальниця управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді міської ради Ліна Галан розповіла про важливі кроки, які робить Луцька громада в напрямку протидії домашньому насильству. Зокрема, нині працює робоча група з написання комплексної Програми щодо запобігання насильству, планується відкриття так званої «кризової кімнати» на кілька місць, де можна буде перебувати потерпілим в разі нагальної потреби.

Громадський діяч Віктор Вальчук звернув увагу присутніх на визнанні дітей потерпілими від домашнього насильства, також їх потрібно опитувати при виїзді на схожі виклики. Акцентував і на тому, що медики рідко повідомляють відповідні органи про факти домашнього насильства, адже вони також виїжджають на такі виклики, часто в медичні установи потрапляють потерпілі від насильства. «Це потрібно робити, аби не було запізно», - наголосив він. Також ішлось і про можливість утримання кривдників довше, ніж на 3 години, та про механізм виправлення цих правопорушників. Однак ці питання здебільшого в компетенції держави.

Представниця управління дотримання прав людини Наталія Бартошук повідомила, що постійно долучається до різних ініціатив з протидії домашньому насильству та наголосила на неухильному дотриманні прав людини при спілкуванні з потерпілими.

Ольга Масим’як розповіла, що разом з колегами напрацює подальший план дій і зустрічей. Можливо, потрібні будуть зустрічі у вужчому колі задля обговорення конкретніших проблем.

Готовність до співпраці висловили і працівники поліції, адже запобігання домашньому насильству та подолання цього явища – це одна з засад створення безпекового середовища в громадах.

Сектор комунікації поліції Волинської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux