Портал в режимі тестування та наповнення
Поліція, освіта та соціальні служби напрацьовують алгоритм роботи в умовах децентралізації та поширення коронавірусу
Опубліковано 30 березня 2021 року о 15:05

Зміцнити безпекове середовище для дітей в навчальних закладах, посилити співпрацю з територіальними громадами та налагодити оперативний обмін інформацією, - про це та інше йшлось під час робочої зустрічі представників ГУНП у Волинській області з органами державної влади.

Заступник начальника ГУНП Сергій Козак наголосив: «Кілька днів тому у Києві були обговорені питання взаємодії МОН, МВС та Національної поліції України задля створення в закладах освіти безпечного середовища, попередження дитячої злочинності та правопорушень, травматизму, зокрема на дорогах, попередження всіх видів насильства. Ця робота у нас ведеться, але сьогодні ми особливо акцентуємо на тому, що діти повинні бачити в поліцейському наставника, друга, партнера. Можливо, не все дитина може висловити батькам, тому вона повинна знати свого поліцейського, знати, як і де його знайти і бути впевненою, що отримає від нього допомогу».

Начальник управління превентивної діяльності Володимир Солоненко розповів, що в деяких закладах і досі, на жаль, вчителі лякають дітей поліцейськими. Роблять це і батьки. «Діти мають сприймати поліцейського як рівного собі, до кого можна звернутись по допомогу. На жаль, є такі, які стають на хибний шлях: на профобліках в поліції перебуває понад 50 дітей, з ними ведеться відповідна робота, і тут зусилля мають докладати всі органи», - сказав Володимир Солоненко.

Очільниця сектору ювенальної превенції Інна Остапович наголосила, що 2021 рік є роком ювенальної превенції. Вона поінформувала, що нині в області створено три сектори ювенальної превенції, які працюють не лише з дітьми, а й батьками, вчителями, місцевою владою. Також закликала присутніх долучатись до обговорення і втілення проєкту «Поліцейський – учасник освітнього процесу».

Представники поліції розповіли і про поліцейських офіцерів громади, які нині є в половині громад нашої області: ці офіцери мобільні, живуть серед людей, можуть реагувати на всі проблеми.

Начальниця управління освіти й науки Волинської ОДА Людмила Плахотна розповіла, що нині більшість навчання ведеться дистанційно, і діти можуть не перебувати під належним контролем, чимало часу проводять в гаджетах. Окрім того, зменшилась кількість гуртків і організованого дитячого дозвілля, хоча ніщо не заважає територіальним громадам виділяти на це кошти і впроваджувати на своїх територіях. Крім того, нині діти поступово повертаються з інтернатів додому – такою є державна політика, і тут теж потрібно наглядати, куди і в які умови ці діти приходять.

Начальниця служби у справах дітей Алла Онищук поінформувала, що відповідні служби вже є у 38 територіальних громадах з 54 нині створених. Окремі працівники ще мають здобути досвід в цьому напрямку, також активніше долучитись до вирішення проблем дітей повинні голови громад.

А директор Волинського обласного центру соціальних служб Василь Панчук звернув увагу на те, що в області майже відсутні фахівці з соціальної роботи, не приділяють цьому уваги і в окремих громадах. Однак відповідальність за дітей – має бути спільна.

Учасники домовились більш активно й оперативно обмінюватись інформацією про виклики, які надходять до поліції, та про ситуації, з якими стикаються соціальні працівники. Задля швидкого вирішення проблем і їх попередження усі мають інформувати про це голів громад чи їхніх профільних заступників.

Сектор комунікації поліції Волинської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux