Портал в режимі тестування та наповнення
Богдан Драп’ятий: Проблемні питання протидії домашньому насильству вирішуються через вдосконалення законодавства
Опубліковано 21 травня 2024 року о 12:37

Більшість проблемних питань щодо профілактики й протидії домашньому насильству заплановано вирішити через покращення законодавчого забезпечення, а також залучення міжнародної технічної допомоги. Про це заступник Міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий написав у своїй авторській публікації «Домашнє насильство під час війни. Що з ним робитиме МВС?» на сайті видання «Дзеркала тижня».

Обґрунтовуючи актуальність питання протидії домашньому насильству, Богдан Драп'ятий зазначив, що минулого року Президент України Володимир Зеленський представив вектори та складові нової доктрини українського розвитку.

«У 14-му пункті – «Внутрішня безпека» увагу акцентовано саме на протидії домашньому насильству.  Тому одним із ключових пріоритетів діяльності органів системи МВС України визначених Міністром Ігорем Клименком є саме цей напрям "Протидія домашньому насильству", - зазначив Богдан Драп’ятий.

У своїй аналітичній статті він виклав статистику, яка демонструє зростання домашнього насильства в Україні - особливо після повномасштабного російського вторгнення та основні причини такого стану. Також заступник Міністра внутрішніх справ зупинився на заходах, яких вживає держава задля протидії й профілактики домашнього насильства. 

Увагу автора статті зосереджено на формуванні державної політики МВС у сфері запобігання цьому виду правопорушень. Зокрема на формуванні та вдосконаленні законодавчої бази, яка відповідала б кращим європейським нормам і практикам. 

«У конструктивній співпраці з народними депутатами України було розроблено два законопроєкти, спрямовані на системне вдосконалення заходів запобігання домашньому насильству», – зазначив Богдан Драп’ятий.

Зокрема, це два документи: 

перший – законопроєкт №8329 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок i домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція)»; 

другий – законопроєкт №5629 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо застосування обмежувальних заходів протидії домашньому насильству».

Перший документ Верховна Рада вже схвалила в першому читанні, ним запропоновано:

•  заборонити закриття справ про домашнє насильство, насильство за ознакою статі, сексуальні домагання за малозначністю (стаття 22 КУпАП). За 2023 рік це 12,5 тисяч справ (12%);

•  збільшити строк притягнення до відповідальності за домашнє насильство до шести місяців (зараз — три місяці);

•  суду — повідомляти про факт ухвалення рішення про направлення особи на проходження корекційної програми (протягом трьох діб);

•  розмежувати відповідальність за вчинення домашнього насильства (стаття 173-2 КУпАП) та насильства за ознакою статі (стаття 173-6 КУпАП), невиконання термінового заборонного припису (стаття 173-8 КУпАП);

•  запровадити адміністративну відповідальність за сексуальні домагання (нова стаття 173-7 КУпАП);

•  збільшити термін адміністративного затримання за вчинення домашнього насильства до 12 годин (зараз — три години);

•  наділити дитину, яка стала свідком домашнього насильства, статусом потерпілого в провадженні у справах про адміністративні правопорушення (стаття 269 КУпАП);

•  запровадити обов’язкове обґрунтування судом у постанові рішення про мотиви направлення/ненаправлення особи на проходження корекційних програм для кривдників. 

«ВР ухвалила цей законопроєкт у першому читанні, народні депутати спільно з МВС і Нацполіцією доопрацювали його до другого читання. Профільний парламентський комітет рекомендував ухвалити його в цілому. І ми щиро сподіваємося на підтримку народних депутатів», - наголосив заступник Міністра.

Натомість другим законопроєктом, зазначає Богдан Драп’ятий, пропонується законодавчо врегулювати застосування електронних засобів контролю, які відстежують виконання кривдником вимог обмежувальних заходів, а також заборони йому наближатися до постраждалої від домашнього насильства особи. Цей законопроєкт ще очікує свого розгляду в першому читанні.

Утім заступник Міністра внутрішніх справ наголошує у своїй статті не лише на подоланні наслідків домашнього насильства, але й на важливості профілактики та превентивних заходів: «Безперечно, формування нетерпимого ставлення суспільства до домашнього насильства має вагомий превентивний ефект, тому ми залучаємо сили й засоби до цього процесу, зокрема під час роботи «класів безпеки».

Водночас він закликав не замовчувати фактів домашнього насильства й невідкладно звертатися до поліції. 

«Мовчання травмує, а інколи й убиває. Не покладайтеся на щасливий випадок», - наголосив Богдан Драп’ятий.

 

Департамент комунікації МВС України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux