Портал в режимі тестування та наповнення
У Луцьку відкрилася експозиція «Річ у тім…», присвячена проблемі домашнього насильства
Опубліковано 03 грудня 2020 року о 16:45

Презентація виставки відбулася сьогодні, 3 грудня, у Просторі ідей факультету історії, політології та національної безпеки Волинського національного університету імені Лесі Українки. Там представлено 16 предметів, які мали місце в реальних подіях, пов’язаних з домашнім насильством.

У заході взяли участь представниця Управління дотримання прав людини, поліцейська Наталія Бартошук, ректор Волинського національного університету Анатолій Цьось, завідувачка кафедри політології, управління та державної безпеки ВНУ імені Лесі Українки Оксана Ярош та представники місцевої та обласної влади.

На виставці представили 16 картин, на яких зображені звичні для нас предмети, що стали знаряддями для вчинення домашнього насильства. Поруч розміщені QR-коди. Відсканувавши їх, можна почути реальні історії людей, які постраждали від домашнього насильства або стали його свідками.

Поліцейська Наталія Бартошук зауважила, що проблема домашнього насильства є дуже актуальною нині й правоохоронці всіляко намагаються протидіяти цьому негативному явищу: «Мета поліцейських – ефективно протидіяти насильству, проводити профілактичну роботу, переконувати, що замовчування і терпіння в таких ситуаціях – не вихід. Ми реагуємо на кожен виклик, головне – аби громадяни розуміли всю небезпеку й негайно телефонувати на 102».

Загалом, з початку року на території Волині зареєстровано понад 2750 заяв і повідомлень про вчинені правопорушення та інші події, пов’язані з домашнім насильством.

Разом з тим, за січень-жовтень працівники поліції Волинської області склали 2624 адміністративних протоколи за ст. 173-2 КУпАП (Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування). Окрім того, винесено понад 740 термінових заборонних приписів щодо кривдників, а в ЄРДР внесено відомості по 25 кримінальних провадженнях за ст. 126-1 Кримінального Кодексу України (Домашнє насильство) та відкрито 4 кримінальні провадження за ст. 390-1 КК України (Невиконання обмежувальних заходів, обмежувальних приписів або не проходження програми для кривдників).

До слова, виставка відбувається в рамках Міжнародної акції «16 днів проти насильства», яка щорічно триває із 25 листопада по 10 грудня включно, за ініціативи МВС під патронатом Офісу Віце-прем’єр міністра з європейської та євроатлантичної інтеграції України.

А вже з завтрашнього дня експонати помандрують громадами Волинської області, аби привернути ще більше уваги до проблеми домашнього насильства та спонукати боротися з нею. Виставку також можна відвідати онлайн.

Сектор комунікації поліції Волинської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux