Портал в режимі тестування та наповнення
Період адміністративної реформи, зниження рівня злочинності і підвищення довіри громадян: Юрій Крошко підбив підсумки роботи за 9 місяців 2021 року
Опубліковано 13 жовтня 2021 року о 13:15

Під час колегії за підсумками діяльності поліції в 2021 році розповіли про позитивні результати роботи та окреслили напрямки на майбутнє. Колегія відбулась за участю голів облдержадміністрації Юрія Погуляйка та обласної ради Григорія Недопада.

Один з пріоритетів – покращення якості надання поліцейських послуг

На початку керівник ГУНП у Волинській області Юрій Крошко розповів про результати та досягнення поліції за 9 місяців 2021 року.

Він нагадав, що в результаті зміни адміністративно-територіального устрою Волинської області утворено 2 районні управління поліції (Луцьке районне управління, Ковельське районне управління) та 2 районні відділи поліції (Володимир-Волинський районний відділ та Камінь-Каширський районний відділ), до складу яких увійшли  7 відділень поліції, 4 відділи поліцейської діяльності та 3 сектори поліцейської діяльності.

«При утворенні територіальних підрозділів поліції максимально враховано ключові питання щодо забезпечення належного рівня оперативного реагування на заяви та повідомлення, якісного надання поліцейських послуг населенню територіальних громад, виконання у повному обсязі завдань та функцій, визначених Законом України «Про Національну поліцію», - наголосив Юрій Олександрович.

За його словами, упродовж 9 місяців цього року робота новоутворених  підрозділів поліції області була спрямована на боротьбу зі злочинністю, створення безпекового середовища, забезпечення охорони публічного порядку та безпеки, громадян області, виконання інших завдань, визначених Національною поліцією.

«Крок за кроком поліція Волині оптимізує роботу та покращує якість надання поліцейських послуг», - сказав Юрій Крошко.

Довгоочікуваною подією цього року стало відкриття оновленого поліцейського підрозділу в селищі Любешів, який забезпечений усіма необхідними сучасними засобами та технікою для належного виконання поліцейськими службових обов’язків, дотримання прав людини та надання якісних послуг населенню, а також проведення реконструкції приміщення чергової частини та створення «Front office» Custody recоrds у поліцейському відділку м. Нововолинськ.

На сьогоднішній день проводяться ремонтні роботи з відкриття  «Front office» та впровадження спеціальної електронної системи Custody recоrds в інших підрозділах поліції області, зокрема Луцькому та Ковельському РУП, Володимир-Волинському та Камінь-Каширському РВП, частина з яких розпочнуть роботу вже в цьому році.

«Це не просто ремонт вестибюлів та облаштування рецепцій в підрозділах поліції.  «Front office»  – це кардинальна зміна підходу до громадян, які звернулися по допомогу до правоохоронного органу. Завдяки впровадженню електронної системи Custody recоrds перебування громадян в органах поліції фіксуватиметься за допомогою технічних засобів з 100% гарантуванням дотримання прав людини за усіма міжнародними стандартами», - відзначив очільник поліції.

Загалом, організація єдиного безпекового простору, де кожна людина почуватиме себе захищено – основна мета Національної поліції.  І його основою став масштабний проєкт «Поліцейський офіцер громади», який втілюється вже упродовж останніх півтора роки.

У рамках проекту «Поліцейський офіцер громади» 37 територіальних громад уклали Меморандум про співпрацю та партнерство з поліцією, і після відбору та навчання 34 поліцейських офіцери громади вже обслуговують 27 територіальних громад.

Поліцейських, які опікуються проблемами місцевого населення, голови громад забезпечили необхідними умовами несення служби,  облаштували службові кабінети, забезпечили оргтехнікою та придбали автотранспорт.

Критерієм оцінки ефективності діяльності ПОГів є довіра населення. Завдяки їхній присутності на території громад спостерігаються позитивні зміни, оскільки рівень безпеки населення на території обслуговування значно покращується, а рівень довіри до поліції зростає.

«Інститут «Поліцейський офіцер громади» необхідно розвивати й надалі для того, щоб максимально охопити поліцейською присутністю територію області», - впевнений Юрій Крошко.

Зміцнюємо безпекове середовище спільно з громадами

Необхідна подальша підтримка та співпраця громад в рамках затверджених обласних та регіональних програм профілактики.

У 2021 році в рамках обласної програми профілактики правопорушень на 2021-2025 роки для потреб поліції фактично виділено 500 тис. грн. У рамках районних програмам фактично виділено 5 млн. 545 тис. грн.

У протидії злочинності та забезпеченні публічної безпеки населення області спільними зусиллями розширюються можливості використання систем відеоспостереження.

«На сьогодні на території області розміщено 775 камер відеоспостереження, з яких 60 розпізнають номерні знаки. На монітори Ситуаційного центру ГУНП подано сигнал 655 камер, з яких 55 з можливістю розпізнавати номерні знаки транспортних засобів», - зазначив Юрій Олександрович.

Вагомий внесок у розвиток відеонагляду на території м. Луцька було зроблено й обласною радою в рамках програми профілактики правопорушень, зокрема виділено 5 млн. грн. для облаштування систем спостереження.

«Впровадження інформаційно-аналітичної системи обробки даних, отриманих із систем відеоспостереження, надали органам поліції значні можливості у розкритті злочинів. Адже, використовуючи інформаційні дані камер, що розпізнають автомобільні державні номерні знаки, поліція перевіряє транспортні засоби на предмет їх викрадення або причетності до  інших злочинів. Робота у розвитку відеонагляду триває, для її реалізації та максимальної ефективності ми й надалі сподіваємося на розуміння та підтримку місцевих громад», - сказав керівник ГУНП.

Волинська поліція – у п’ятірці кращих за рівнем розкриття злочинів

За 9 місяців поточного року на лінію «102» надійшло близько 150 тис. дзвінків, з яких понад  121 тис. заяв та повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події зареєстровано до єдиного обліку. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року, їх кількість зросла на 3,6%.

Зростання динаміки звернень громадян є позитивним результатом діяльності та свідчить про зростання рівня довіри людей до поліції Волині.

Середній час реагування на повідомлення громадян нарядами поліції становить 12хв. 14с. (по Україні – 12хв. 19с.).

Пріоритетом у роботі  поліції на сьогодні залишається протидія злочинності. Так, з початку року до ЄРДР зареєстровано понад 7 тисяч кримінальних правопорушень, а це на 3,6% менше, ніж минулого року. Забезпечено розкриття майже 4,5 тисяч або 64,1% кримінальних правопорушень. Завдяки цьому Волинь входить у п’ятірку кращих по Україні.

У 2021 році на 9% вдалося збільшити питому вагу встановлених осіб, які скоїли тяжкі та особливо тяжкі злочини, на сьогодні вона становить 67,1%, у т.ч. забезпечено 100% розкриття злочинів проти особи.

Завдяки змінам в організації оперативної роботи та покращенню діяльності документування правопорушень зменшено кількість учинених злочинів проти власності, зокрема, на 51% незаконних заволодінь транспортними засобами, на 47% розбоїв, на 37% грабежів, на 20% крадіжок.

При цьому значно вдалося збільшити питому вагу їх розкриття.

На 11% збільшено кількість кримінальних правопорушень, направлених до суду, у тому числі, на 14% за фактами вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів.

Вживаються заходи щодо належного досудового розслідування кримінальних проваджень, дотримання вимог кримінального процесуального законодавства, а також прав і свобод громадян. Як наслідок, не допущено випадків незаконного притягнення підозрюваних осіб до кримінальної відповідальності.

Важлива увага зосереджена на проблемних питаннях документування та протидії наркозлочинності.  

У 2021 році задокументовано 620  кримінальних правопорушень у сфері незаконного обігу наркотиків та 367 фактів їх збуту, зокрема, 203 з використанням мережі «Інтернет».

З незаконного обігу вилучено понад 8,5 кг наркотичних засобів, понад 2 кг психотропних речовин, їх аналогів, а також 160 рослин коноплі та понад 2 тис. рослин маку снотворного.

Слідчими вручено повідомлення про підозру по 444 кримінальних правопорушеннях 167 особам, що становить 71,6% від загальної кількості учинених злочинів.

Завдяки ефективній профілактиці зменшилась кількість порушень в громадських місцях

За словами Юрія Крошка, завдяки вжитим заходам, проведеною роботою серед громадськості на 23,6% зменшилась кількість вчинених кримінальних правопорушень у громадських місцях (378 проти 495 минулоріч), у тому числі, на 40,6% менше скоєно таких злочинів на вулицях, в парках і скверах.

Відзначив керівник поліції і зменшення на 13,9% кількості учинених кримінальних правопорушень особами, що раніше скоювали злочини, на 18,6% менше особами, у яких судимість не знята або не погашена, на 9,1% менше вчинено злочинів неповнолітніми, на 28,5% менше вчинено злочинів особами, які перебували у стані алкогольного сп’яніння, та на 24,4% менше вчинено злочинів групою осіб.

Наголосив очільник і на темі протидії домашньому насильству.

Тенденції у суспільстві, законодавчі зміни сприяли тому, що в останні роки домашнє насильство перестало бути проблемою однієї сім’ї, а відтак ефективне реагування на такі повідомлення – одне із першочергових завдань поліції.

Упродовж року до поліції надійшло понад 13,5 тисяч повідомлень про вчинення насильства в сім’ї. Це на 11% більше, ніж минулого року.

З метою реагування на такі факти в області активно діє три спеціалізовані мобільні групи (Луцького, Ковельського РУП та Володимир-Волинського РВП).

За фактами, пов’язаними із домашнім насильством, поліцією розпочато 102 кримінальні провадження та складено 1165 адміністративних протоколів. Стосовно кривдників винесено 431 терміновий заборонний припис.

На облік підрозділів поліції поставлено 2213 осіб, які вчиняли домашнє насильство. У 2021 році на облік додатково поставлено 1554 особи.

Ще одне завдання поліції спільно з представниками влади, місцевого самоврядування та освіти - забезпечити безпечне дитяче середовище.

Завдяки вжитим профілактичним заходам досягнуто позитивної динаміки щодо зниження рівня дитячої злочинності. У 2021 році дітьми скоєно на 9% менше кримінальних правопорушень, ніж за аналогічний період минулого року. У порівнянні з минулим роком кількість неповнолітніх осіб, які вчинили кримінальні правопорушення зменшилася, на 35%: всього на профілактичному обліку територіальних підрозділів  поліції перебуває 44 дитини.

Внаслідок вчинення 83 кримінальних правопорушень потерпіло 100 дітей.

За неналежне виконання батьківських обов’язків до адміністративної відповідальності притягнуто 636 осіб, за продаж спиртних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім складено 64 протоколи.

Упродовж поточного року до поліції області надійшло на 16,8% менше заяв та повідомлень про безвісне зникнення 217 дітей: всі вони розшукані. В окремих випадках завдяки оперативному реагуванню дітей реально рятували від непоправного.

Підсумовуючи, Юрій Крошко зауважив, що в поліції знають і розуміють свої проблеми, намагаються оперативно реагувати на критику й зауваження, а ще відкрито спілкуються з органами місцевого самоврядування про різні питання. «Тут є співпраця, розуміння, і все вирішується в конструктивному руслі», - сказав Юрій Олександрович.

Голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко високо відзначив роботу поліції та привітав з прийдешнім Днем захисників і захисниць України, побажав міцного здоров’я і Божої благодаті.

Голова Волинської обласної ради Григорій Недопад подякував усім співробітникам за роботу в області. «Наша безпека – це ваша гарна робота, і тут нам є чим пишатись перед іншими областями, дійсно високий рівень», - сказав Григорій Недопад. З нагоди прийдешнього свята він побажав присутнім усіляких гараздів, адже саме поліцейські на мирній території є захисниками і захисницями Батьківщини.

Сектор комунікації поліції Волинської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux